Британски ферми пoдготвят чартърни полети за берачи от България

Няма кой да събере плодовете и зеленчуците от полетата на Великобритания

OFFNews 29 март 2020 в 13:25 13983 4

Снимка https://www.pexels.com/

Сезонът на ягодите във Великобритания идва, а няма кой да ги обере.

Няколко големи британски ферми наемат чартърни полети за селскостопански работници от Източна Европа, като възлагат най-големи надежди на България, съобщи Guardian. Без чужди работници плодовете и зеленчуците ще останат несъбрани в полетата на Великобритания, предупреждава британското правителство.

Земеделските организации и агенциите за набиране на кадри казват, че заради липсата на работна ръка в селскостопанския сектор и разпространението на коронавируса, правителството трябва да се намеси и да помогне за организирането на повече полети.

Около 90 000 позиции трябва да бъдат запълнени, много от тях само за няколко седмици. Една от най-големите селскостопански компании "Конкордия" иска да привлече около 10 000 работници - половината от ЕС, а останалите от Русия, Молдова, Украйна, Беларус, Грузия и Барбадос. Но границите на всички държави извън ЕС са затворени. В сряда Украйна удължи блокирането на границите си от 2 април до 23 април.

Най-голямата надежда на британските фермери е България, която все още не е затворила границите си. Повечето авиокомпании, които оперират в България - включително EasyJet в момента обаче не летят.

„Говорим за наемане на самолети за довеждане на работници“, каза Стивън Морел, директор на "Конкордия". „Това струва около 10 000 британски лири за час на полет с превоз на 229 души - това е 45 000 евро от София до Лондон или около 250 евро на човек.“ Планът се обсъжда активно от Националния съюз на земеделските производители и от Асоциацията на работниците, а Морел призова правителството да помогне. „Ако дам средства от резерви за гаранции [за да осигуря чартърен полет], трябва да знам, че може да излети.“

Проблемът с липсата на работници за фермите на Острова е още преди кризата. Затягането на пазара на труда, комбинацията от Brexit и процъфтяващите икономики на Източна Европа, които се оказват по-привлекателни за сезонните работници, доведе до спад в броя на берачите на плодове и зеленчуци, идващи във Великобритания.

Моурел казва, че заради липсата на работна сила, процент от селските стопанства е бил “загубен” и преди кризата с коронавируса.

„Това ще довърши другите. Няма да имате плодове и зеленчуци в магазините. Аспержите и бобът започват след няколко седмици, краставиците в началото на април, доматите са през цялата година; през май това са меки плодове - ягоди, малини; марулите са в земята от декември", очерта размерът на селскостопанския апокалипсис Моурел.

Ник Марстън, председател на British Summer Fruits, който представлява производители на меки плодове, призна, че неговата индустрия „навлиза в безпрецедентно време“.

Миналата година 98% от берачите на плодове са идвали извън Обединеното кралство, по-голямата част от България и Румъния.

Британските производители се свързват с компании от сектора на хотелиерството, за да наемат уволнен персонал. „Ние сме много оптимистични относно способността на жителите на Обединеното кралство да излязат и да ни помогнат“, каза Марстън. „Може да са хора от Източна Европа, които са работили тук в сектора на хотелиерството, които са сравнително млади и нямат толкова много връзки, и искат работа с разумна заплата при разумни условия.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11719

4

Краси

29.03 2020 в 17:08

Ами нали не искате чужденци на прекрасния си остров? Защо сега тези, които гласуваха за Брекзит, не отидат сами да си берат ягодите?
Пък като ви се скапят ягодите, ще ви продадем от нашите, и поляците ще сторят същото ... стига да има с какво да ги платите.

77927

2

El Commandante

29.03 2020 в 14:31

Ахахахахах, кажете ми не е ли забавно да наблюдаваме обръщането на палачинката?