Брюксел затяга правилата за електронните плащания

OFFNews 27 ноември 2017 в 15:04 5719 0

Снимка Pexels

Еврокомисията прие правила за по-сигурни електронни плащания в магазините и в интернет.

Промени се очакват при начините за плащане. Предвижда се и възможност за нови инструменти за управление на личните финанси чрез обединяване на информацията от различни сметки. Една от основните цели е да се подобри нивото на сигурност на електронните плащания, както и на доверието на потребителите при тяхното извършване.

Отсега нататък въвеждането на парола или на данни, видими върху кредитната карта, в повечето случаи вече няма да е достатъчно за извършването на плащане. Доставчиците на платежни услуги са длъжни да извършват т.нар. задълбочено установяване на идентичността на клиента. За тази цел ще се използва комбинация от най-малко два независими елемента, например физически носител — карта или мобилен телефон — и парола или биометрични данни, например пръстови отпечатъци. Понякога освен тези два елемента ще е необходим и код, валиден само за конкретна операция.

Изключения от горните правила ще могат да се правят, ако например доставчиците на платежни услуги разполагат с начин да
оценят рисковете при операциите и така да идентифицират измамите. Освобождаване може да се даде и за безконтактните плащания и операциите с ниска стойност, както и при някои специфични видове плащания, например за градски транспорт или паркинг.

В правилата се определят задълженията на банките, както и на доставчиците на иновативни платежни решения и инструменти за предоставяне на информация за сметки. Потребителите ще могат по-ефективно да управляват личните си финанси чрез приложения, които обединяват информация от сметките им в различни банки.

Новите правила трябва да бъдат одобрени и от Съвета на ЕС и Европейския парламент в 3-месечен срок. Впоследствие
банките и другите доставчици на платежни услуги ще могат в срок от 18 месеца да приложат на практика мерките за сигурност и инструментите за комуникация.

С тези правила се прилага втората директива на ЕС за платежните услуги (ДПУ2), чиято цел е модернизиране на платежните услуги в Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови