Чешкият премиер Бабиш потвърди: Фолксваген отива в Турция

DW
04 септември 2019 в 13:48 | 7439 |3

Фолксваген планира голяма инвестиция в Турция, заяви чешкият министър-председател Андрей Бабиш, пише "Дойче веле".

Той направи това изявление на вчерашната пресконференция след срещата си с турския президент Ердоган в Истанбул и с него даде да се разбере, че България - друг основен претендент - няма шансове. „Чешката република е важен производител на авточасти. В това отношение ние имаме лидерска позиция и със сигурност бихме искали да си сътрудничим", каза Бабиш.

В същото време, преди дни агенция Ройтерс съобщи, че Турция има добри шансове за новия завод на германския автомобилен гигант, като се позова на вътрешни неназовани източници от "Фолксваген". Същите източници твърдят, че автомобилният концерн от Волфсбург вече е почти готов да инвестира 1 милиард евро в тази страна. Разговорите понастоящем били свързани с един специален данък за автомобилите, който е валиден в Турция. Етапът на избор на държава вече бил отминал.

Фолксваген месеци търсеше площадка за новия си завод, а България дълго време беше смятана за една от дестинациите с най-големи шансове за успех.

Решението да се строи в Турция е политически оспорвано, напомня "Дойче веле". ЕС обвинява Ердоган, че орязва свободата на словото и правото на демонстрации. Фолксваген знае за тези недостатъци, но възразява с аргумента, че Турция вече от години е кандидат за членство в ЕС.

Препоръчани материали
456

Рейтинг : 1810

04.09 2019 в 16:42 3
+ 1
- 0
Хаха, наистина са жалки нашите "управници" в изявленията си, а още по-жалки в делата си.
al-ien4

Рейтинг : 1219

04.09 2019 в 14:33 2
+ 2
- 1
Заглавията във вестник "24 Часа" относно изявление на българското правителство, по време на празненствата по случай първият излязъл от поточната линия Голф, в новия завод на Фолксваген в Турция:
"Нищо не е изгубено, все още сме в битката!"
и "Горанов предрича бърз фалит на новия завод!"
и "Строим магистрала към завода за Голфове в Горубляне! - каза Бойко Борисов"
случайно прочетох

Рейтинг : 4009

04.09 2019 в 14:13 1
+ 3
- 1
Сигурно не искат да имат нищо общи с НАП, за всеки случай ;–)