Чумата стигна до гигантски свинекомплекс. Над 40 000 прасета ще бъдат умъртвени

OFFNews 24 юли 2019 в 12:45 7184 0

Емидемията на чумата по свинете у нас се разпространява бързо и ситуацията става все по-обезпокоителна, обявиха от БАБХ днес.

"19 са огнищата при домашни стопанства, има три засегнати индустриални ферми", каза д-р Александра Митева, експерт от ведомството.

От БАБХ разкриха, че болестта е регистрирана в още един огромен свинекомплекс в Русенско - този в село Бръшлен, където се отглеждат над 40 000 прасета. Там също всички животни ще трябва да бъдат умъртвени.

На практика тази ферма е над два пъти по-голяма от капацитета на предприятието в село Николово, където има 17 000 свине. 

До момента 400 прасета от частни домове са умъртвени хуманно, твърди агенцията. Продължава и умъртвяването в комплекса в село Николово, където досега са умъртвени 1450 свине. Там е забранен достъпът на външни лица, а от БАБХ изрично посочиха, че следват законодателството и практиките на ЕС за хуманно отношение.

Заравянето на телата на животните ще се извършва на място, което да не предполага замърсяване на околната среда, уточниха от ведомството.

За да се спре по-нататъшното разпространение на заразата, се проследява всяко едно движение по веригата - производители, кланици, търговци в последните 35 дни. Целта е да не попадне заразено месо в магазините.

Всички регистрирани свинеферми са под активен лабораторен надзор и пращат всяка седмица лабораторни проби, всяка пратка до кланица е проверена, обясниха още от БАБХ. Агенцията вече е поискала техническа и финансова помощ. Тя може да е до 75% от всички направени разходи за мерките, които агенцията е приложила.

В момента е валидна въведената през миналата година забрана за хранене на животните със зърно от новата реколта, ако то не е престояло 60 дни. Същото важи и за прясно окосена трева и постеля от слама. За тях изискването е да престоят 90
дни.

Според БАБХ тези мерки са валидни за всички стопани.

Основната част от гранулираните фуражи се произвеждат при температура над 90 градуса, която е доказано, че убива заразата.

Днес областните управители на Плевен и Разград също обявиха бедствено положение заради чумата по свинете. Повишената степен на контрол в тези области ще продължи до края на месеца, но е възможно и да бъде удължена. В Русе също е обявено бедствено положение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови