ДАНС се срина в крайния срок за подаване на документи по абсурден закон

Владимир Йончев 15 февруари 2019 в 18:27 15050 0

ДАНС се срина днес, когато настъпи крайният срок за подаване на документи по поредния абсурден закон, измислен, за да тормози хората.

Сайтът на агенцията, на която разчитаме да брани националната ни сигурност, работеше на пресекулки. Телефоните й, доколкото изобщо са обявени в напомнящия за зората на интернета й сайт, блокираха или се включваше факс-сигнал. Пред сградата се извиха опашки. Куриерските фирми пък масово отказваха да носят писма за ДАНС или искаха по-високи такси за това.

Причината за хаоса е, че на шпионската агенция бе вменено ново бюрократично задължение. То произтича от приетия миналата година Закон за мерките срещу изпирането на пари. Той задължава огромен брой юридически лица до 15 февруари (т.е. днес) да  представят в ДАНС ..."план за въвеждащо и продължаващо обучение на служителите си за запознаването им с изискванията на закона и актовете по прилагането му".

Задължението е чисто формално, декларацията е бланкетна и едва ли има как верността й да бъде проверена, още повече, че не става въпрос за проведено обучение, а за план за бъдещото му провеждане. Глобите обаче са солени - от 500 до 20 000 лева.

На сайта на ДАНС няма (или поне не е лесно да се открият) указания за това дали документът се подава на място, по електронен път или чрез куриер. Най-вероятно (без да твърдим, че сме сигурни, защото никой в ДАНС не отговори на десетките ни позвънявания днес) са възможни и трите начина, но много от хората бяха решили да се подсигурят подавайки документа по всички възможни канали.

Въпросният закон би трябвало да визира именно случаи като прословутия трансфер на 60 милиона евро венецуелски пари, които се оказаха в сметката на български адвокат в "Инвестбанк".

Българската държава разбра за тях от американския посланик Ерик Рубин, който вече трети ден обикаля българските институции, за да ги пита коя за какво точно отговаря. Днес Рубин бе и в БНБ. Според официалното съобщение на банката, той е бил там, за да разбере какъв е "мандата на централната банка и неговото практическо прилагане в областта на предотвратяването на изпирането на пари".

Посланици ходят да обясняват на министри и банкери как се контролира пране на пари, британски полицаи идват да разследват опит за убийство при толкова родни полицаи, дансаджии и прокурори, а в ДАНС завеждат 100 000 програми за обучение в тетрадка,

коментира във Фейсбук известният природозащитник Тома Белев.

Ден преди него бившият председател на външната комисия в парламента Асен Агов каза, че ДАНС не просто са проспали случая, а са съучастници в него.

Макар че венецуелските пари бяха намерени в сметка на адвокат, именно адвокатите си издействаха законът да не важи за тях. Те най-напред обявиха, че ще вдигнат протест, а след среща между Висшия адвокатски съвет и ДАНС беше решено, че само ВАС трябва да подаде план-график за обучение и няма нужда всеки адвокат да подава такъв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови