ДНСК откри груби нарушения при строежите на Арапя и Алепу

OFFNews 01 февруари 2019 в 13:29 5889 0

Снимка бТВ

Груби нарушения при строителството на ваканционно селище в горичката при къмпинг „Арапя” и курортен комплекс при Алепу установи проверката на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), която удължава временната забрана на строителството на двете места. Все пак от ДНСК обявиха, че строителството на двете места е законно, въпреки нарушенията. 

Ведомството започна инспекцията по повод безобразните строежи преди седмица, веднага след като хиляди хора се възмутиха от поредното бетониране на Черноморието.

Според резултатите и двата строежа трябва да бъдат временно спрени, но това трябва да стане със заповед на съответните общински администрации на Созопол и Царево.

На „Арапя” проверката е установила, че няма издадено строително разрешение за пътя до вилното селище, което в момента се изгражда в боровата гора.

Освен това нямало издадено становище от екоинспекцията колко дървета могат да бъдат изсечени, тъй като в разрешението за строеж на вилното селище от 2007 г. е посочено, че там ще бъде изградена една сграда, а не 23 къщички, както е сега по проект.

За строителството на курортно селище край Алепу е констатирана грешка на главния архитект на община Созопол. Той е допуснал едновременно укрепване на свлачището и изграждане на курортния комплекс.

Кметът на Созопол трябва да издаде заповед временно да бъде преустановено изграждането на жилищните сгради, докато изцяло не бъде укрепен брегът.

„В случая, тъй като и за двата обекта е налице разрешение на строеж и частична проектна документация, ние не можем да говорим за безспорно незаконно строителство. Ние говорим за обекти, които са започнати в отклонение на определени текстове на Закона за устройство на територията, за които нямаме или имаме частично налична техническа документация”, отбеляза началникът на ДНСК арх. Иван Несторов.

По отношение на строителството край екоплаж „Корал” има валидна заповед на министъра на околната среда от 2014 г. да не се извършват строително-монтажни работи. Става въпрос за всички имоти край плажа, съобщава бТВ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови