ДСБ и Да, България: Прагът от 5000 лв. за кешови плащания е лобиране в полза на банките

OFFNews 09 ноември 2017 в 15:21 4025 3

Снимка Pixabay

Намаляването на прага за кешови плащания на 5000 лева е безочливо лобиране в полза на банките, се казва в съвместно изявление на ДСБ/Нова република и движение "Да, България".

Тази седмица парламентът прие на първо четене намаляване на прага на кешовите плащания от 10 хил. на 5 хил. лева.

"Това е четвърти опит на ГЕРБ и финансовия министър. Досега разумът надделяваше и тези скандални промени бяха спирани, но липсата на опозиция в парламента води до такива абсурдни ситуации. Това е поредният пример, в който ГЕРБ облагодетелства големите играчи за сметка на допълнителни разходи за малкия бизнес и обикновения гражданин", се казва в позицията.

Авторите на изявлението посочват какви според тях ще са последиците:

1. Съществени допълнителни приходи за банките от такси и комисионни.

2. Не стигнаха 3 години на ГЕРБ и финансовият министър да изпълнят закона за акцизите и данъчните складове и да монтират контролни измервателни уреди на производителите на алкохол и цигари. Властта освобождава от контрол „големите” и прилага все по-рестриктивни мерки към „малките”.

3. Увеличаване на сивата икономика. Хората ще бъдат принудени да откриват сметка в банка за покупка на автомобил. В районите със слабо развита банкова мрежа това ще означава разходи за транспорт до друго населено място. Налагането на подобни разходи ще мотивира много хора да декларират по-ниски стойности на сключените сделки, за да си спестят разходи.

4. В по-слабо развитите икономически региони има и по-слабо развита банкова мрежа. Намаляването на прага за кешови плащания ще се отрази особено негативно точно на най-бедните региони.

5. Във връзка с горното, в районите със слабо развита банкова мрежа, възможностите за правене на бизнес съществено ще се затруднят, защото например дори седмичното зареждане на магазин е на стойност над 5 хил. лева.

6. Гражданите, които стриктно спазват закона, ще понесат значителни негативни последствия в сравнение с тези, които са склонни да декларират занижени стойности на сделките, защото ще бъдат принудени да убеждават другата страна за откриване на банкови сметки и понасяне на допълнителни разходи.

7. Намеса на държавата и банките в личното пространство на гражданите, за които ще се събира информация за повечето покупки. Ако тази информация не се съхранява достатъчно внимателно, може да се превърне в обект на незаконна търговия и основание за изнудване и тормоз над граждани.

Призоваваме депутатите, които не са се сдружили с монополистите и твърдят, че работят за гражданите и малкия и среден бизнес, да отхвърлят тези скандални предложения, завършва позицията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7551

3

reKontra

09.11 2017 в 22:04

Панеле,извинявай натиснах ти минус. Абсолютно съм съгласен с твоя коментар.

12284

1

Kristiano789

09.11 2017 в 17:00

лобиране им е главата на тия ...по-смешни партии няма от тях. определено са независими, щото от тях нищо не зависи. все някой им крив на тях