ДСК купува банка Societe Generale Експресбанк

OFFNews 02 август 2018 в 10:43 11797 0

Снимка БГНЕС, архив

Банка ДСК купува мажоритарния дял в Societe Generale Експресбанк. Френската група „Сосиете Женерал“ и унгарската ОТП обявиха решението днес.

Финансовото приключване на сделката се очаква да стане през последното тримесечие на 2018 г., при условие че бъдат получени всички необходими регулаторни одобрения, пишат от ДСК.

Договорът е за придобиването на 99,74% акционерно участие в Societe Generale Експресбанк АД (SGEB) и другите местни дъщерни дружества, притежавани от SGEB.

Дъщерните компании, 100% собственост на българското подразделение на групата, включват лизинговата “Сожелиз България“, „Сосиете Женерал Факторинг“, както и дяловете на застрахователното дружество „Сожелайф България“ и „Регионален фонд за градско развитие“ (51% собственост на СЖЕБ).

Групата Сосиете Женерал ще остане в България чрез компанията си за оперативен лизинг и управление на автопарк АЛД Аутомотив.

Паралелно с тази сделка "Сосиете Женерал" и ОТП обсъждат сключване на споразумение за услуги, което ще обхване предоставянето на взаимни услуги в различни области (включително, но не само - инвестиционно банкиране, капиталови пазари, финансиране и глобално трансакционно банкиране) в Албания, България, Хърватия и Унгария, пишат от ДСК.

С пазарен дял от близо 6.7%, „Сосиете Женерал Експресбанк“ е седмата по големина на активите банка на българския пазар и като универсална банка е активна както в сегмента на банкиране на дребно, така и в корпоративното банкиране. Банка ДСК, собственост на унгарската OTP, е втората по пазарен дял ДСК с близо 12.5 млрд. лв.

Първата Уникредит Булбанк има 18.6 млрд. лв. активи.

През следващите няколко месеца, Сосиете Женерал Груп и Банка ОТП ще си сътрудничат за получаването на всички необходими разрешителни. През този период, до окончателното финализиране на сделката, СЖЕБ ще продължи да предлага висок стандарт на обслужване във всички сегменти, като успоредно с това плавно ще подготвя промяната за клиентите, гарантирайки стабилни взаимоотношения във всеки един момент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews