Да има или не минимална заплата по сектори

OFFNews 22 юни 2020 в 10:13 2706 0

Иван Нейков

Идеята за създаване на минимална заплата по икономически сектори крие много неясни. Сред тях е кой ще води преговорите, как ще бъдат определени отделните сектори, колко ще са те и какво ще стане със секторите, в които няма синдикални организации.

Това коментира икономистът Лъчезар Богданов в сутрешния блок на БНТ относно лансираната на последния Тристранен съвет идея да няма единна минимална заплата за страната, а тя да е определена за всеки отделен сектор.

Според бившия социален министър Иван Нейков синдикализацията намалява през годините, има много сектори, в които няма синдикати и няма кой да води преговорите за заплати и тогава излиза необходимостта от националната минимална заплата. Затова, според него, минимaлната заплата за страната ще продължи да важи, а отделни сектори могат да гласуват по-високи минимални заплати от общоприетата.

Нейков припомни, че това е стара идея. В даден момент се е обмисляло тя да варива в различните райони, по-късно - да се определя по отрасли. Според него

Вече трета година стана, откакто сме ратифицирали Конвенция 131 на МОТ, която показва как точно да бъде определяна минималната работна заплата. Ние сме я ратифицирали и не я прилагаме, обясни Иван Нейков. Той добави, че не сме създали механизъм за национална минимална заплата, а говорим за създаването на такива в редица сектори.

В крайна сметка към какво се стремим - стремим се българската икономика, която е догонваща и се надяваме да постигне растеж. При растеж да вдигаме минималната заплата, но когато имаме криза, когато имаме шок на пазара на труда, както беше 2008-9, както е сега, не искаме точно сега да вдигнем административно заплатите, така че бизнесът да си каже: "Ми, то по-добре да уволняваме хора", коментира Лъчезар Богданов.

Договарянето за плащането на болничните е важен за финансовата стабилност на НОИ, защото тя не е добра и ако не е републиканският бюджет НОИ няма да може да си изпълни функциите, предупреди Иван Нейков. Според него този въпрос, особено в условията на Ковид-епидемията, е по-съществен от секторните минимални заплати. "Ние този филм почти го гледахме с различните минимални осигурителни прагове по отрасли. И там беше а-у, малко шоу, гюрултия, за 20-30 лева разлика. И накрая работодателите спряха да преговарят, а размерът взе да го определя министърът на труда. Ако това ще стане и с минималните работни заплати, наистина няма да има голям ефект", заяви той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови