Основната опасност за разпространение на Африканската чума по свинете в задните дворове на къщите. Домашните прасета се пускат по улицата, до бунищата, където ходят дивите прасета и заразата се предава. Това заяви изпълнителният директор на Българската агенция за безопасност на храните Дамян Илиев пред БНТ.
"Трябва да се свикне с това, че ако има заболели в заден двор, в 20-километровите зони, опасността за индустриалните ферми е изключително висока", каза той.
Днес започва избиването на прасетата във Видинско, където преди два дни бе открито ново огнище на заразата. Съвсем близо до мястото, където е регистриран вирусът, има индустриална ферма с 4000 прасета и според Илиев рискът за тях е много висок. Според шефа на БАБХ основните усилия в момента са именно заразата да не стигне до големите свинеферми.
"Опитваме се да не допуснем вируса в индустрията, защото влязъл в търговската мрежа, опаковките на такова месо се превръщат в нещото, което го пренася", каза още Илиев.
Директорът на БАБХ обясни, че поставянето във фризери на месото на вече заразени животни не е решение, тъй като вирусът е много устойчив и може да издържи около година при замразяване.
"Съветваме стопаните да ги сваряват. Здраво варене, висока температура. Това може да гарантира, че самия продукт няма опасния вирус в себе си. Но продължава рискът за опаковката.
Той съобщи, че инкубационния период за вируса на африканска чума по свинете е от 1 седмица до 10 дни, през който заразените животни не проявяват симптоми.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Последни коментари
dolivo
Кремъл предупреди собственика на Телеграм да внимава
dolivo
Защо по време на нападението срещу 'Крокус' не е имало служители на реда?
dolivo
Столична община ще плати над 30 000 лева на адвокатка, счупила крака си до Съдебната палата
Ендевър
Депутатите решиха: До 10 години затвор за блудство с малолетно дете
мнение от IP
Томислав Дончев: Отново са възможни разговори с ПП-ДБ след изборите