Държавата отстъпила на Доган пристанището на ТЕЦ ''Варна'' до 2054 г.

OFFNews 14 август 2020 в 09:22 8390 3

Снимка Спас Спасов, "Дневник"

Държавата е предоставила на почетния председател на ДПС Ахмед Доган за безвъзмездно ползване до 2054 г. кея и съоръженията на пристанището в ТЕЦ "Варна", които са публична държавна собственост, пише "Дневник" и публикува част от документите.

Максималният срок публична държавна собственост да бъде отдадена на концесия срещу съответните такси е 35 г. Дали Доган ще плаща за кейовата стена и съоръженията в пристанището не е известно.

В документацията за предоставянето на пристанището на централата за безвъзмездно ползване от дружеството но Доган то е наречено "ТЕЦ Езерово". За експлоатацията му е създадена компанията "Пристанище ТЕЦ Езерово" ЕАД. Акциите му притежава еднолично от "ТЕЦ Варна" ЕАД, което е еднолична собственост на "Сигда" ООД. В нея 70% от дяловете са на Ахмед Доган. Останалите 30% са поделени между сина и дъщерята на бившия транспортен министър при Орешарски Данаил Папазов.

В началото на 2019 г. министрите на транспорта и на регионалното развитие Росен Желязков и Петя Аврамова са подписали съвместна заповед, с която разрешават изработването на "генерален план на пристанище за обществен транспорт с регионално значение "ТЕЦ Езерово". Той включва - подробен устройствен план - план за регулация и застрояване за пристанищната територия, както и парцеларен план за пристанищната акватория.

В заповедта е записано, че към преписката, образувана по заявлението за инвестиционно намерение на "ТЕЦ Варна", служебно е присъединено писмото на генералния директор на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" от 14 ноември 2018 г., "съдържащо изрично волеизлияние, че държавното предприятие, в качеството на лице, упражняващо правото на публична държавна собственост върху имоти, които съставляват част от територията на пристанище "ТЕЦ Езерово", както и върху разположените в този имот елементи на пристанищната инфраструктура, не възразява срещу разглеждането и произнасянето по инициативата на "ТЕЦ Варна" ЕАД за разширение и модернизация на пристанището".

Така генералния директор на "Пристанищна инфраструктура" Ангел Забуртов е декларирал, че е съгласен частната компания "ТЕЦ Варна" да се разпорежда с публичната държавна собственост, без тя да е отдадена на концесия или под наем - пише "Дневник".

Между компанията на Доган "ТЕЦ Варна" и "Пристанищна инфраструктура" е сключено и "Рамково споразумение за партньорство" с мотива, че бъдещото пристанище трябва да бъде разположено и върху имот публична държавна собственост - кейова стена и съществуващите върху нея пристанищни съоръжения.

Според Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура" няма право да извършва пристанищна дейност, както и да влиза в съдружия с пристанищни оператори. На държавното предприятие е забранено да извършва морско-технически услуги, влачене или тласкане, швартоване, снабдяване на корабите с вода, телефон и електрическа енергия, приемането и обработването на отпадъци, обработката на товари, поща и т.н. Но през октомври 2019 г. министърът на транспорта Росен Желязков подписва удостоверението за експлоатационна годност на пристанище "ТЕЦ Езерово" със срок от 35 години. В този документ като собственици на пристанището са посочени Република България и "Пристанище ТЕЦ Езерово" ЕАД, което е упоменато и като единствен пристанищен оператор. В това удостоверение държавата, в лицето на предприятието си "Пристанищна инфраструктура", е поела ангажимента да снабдява корабите, които ще акостират в порта на Доган, с вода, електроенергия и всички необходими комуникации. Според инвестиционния план на пристанище "ТЕЦ Езерово" годишно там ще бъдат обработвани по 8 млн. тона товари. Това е близо 80% от оборота на товари, който преминава през държавното "Пристанище Варна".

OFFNews е готов да публикува позициите по темата на съответните министерства, ако такива бъдат предоставени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6589

3

stanimir_13

14.08 2020 в 11:23

Няма корупция. Има си ред. Грижа за човека. Точно за един човек.

77927

2

El Commandante

14.08 2020 в 09:44

Айдуци, сър.

11300

1

yoghurt

14.08 2020 в 09:23

Горката!