Държавата поставя условия на инвеститорите за АЕЦ Белене: под 9 млрд. евро и за 8 години

OFFNews 06 декември 2018 в 18:10 2841 0

Държавата поставя условия към потенциалните инвеститори на АЕЦ "Белене" - проектът трябва да е на стойност под 9 млрд. евро и да е готов до 8 години. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова пред енергийната комисия в парламента, където представи процедурата за избор на стратегически инвеститор на правителството. 

Тя обясни, че комисията, която ще оценява инвестиционните предложения, ще оцени най-високо тези, отговарящи на посочените условия. 

"Този срок смятаме, че е реалистичен с оглед на това, че нашият проект е в много напреднала фаза от гледна точка на цялата лицензионна процедура. Ние притежаваме площадка, на която е изградена необходимата инфраструктура. Смятаме ,че са налице предпоставки този проект да бъде реализиран в по-кратки срокове от 10 години", коментира Петкова, цитирана от "Фокус".

Държавата поставя и условието кандидатите да позволят на български компании да участват в проекта, като най-високо ще бъде оценено участие за българския бизнес от 30%. 

Кандидатите ще трябва да използват изцяло закупеното от Русия оборудване и да се придържат към нотифицирания от ЕК проект. 

Поставено е и условие потенциалните инвеститори да дадат възможност в този процес да се включат и компании, които биха желали да изкупуват електроенергия или да купят миноритарен дял.

Висока оценка ще донесе на кандидатите и наемането на АЕЦ "Козлодуй" за оператор на бъдещата централа, стана ясно още от думите на Петкова. 

"Това означава, че ние ще можем да ползваме целия капацитет, опит на АЕЦ "Козлодуй" и така ще можем да приобщим атомната ни централа, новата, с опита и от гледна точка на сигурност, на експертиза и на икономическия ефект и за "Козлодуй", тъй като той ще има договор за това да бъде оператор на тази централа и да може да оперира така, както се изисква", обясни министърът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови