Държавата ще плати 30 млн. лв. за машинно гласуване

OFFNews 14 февруари 2020 в 16:15 1848 2

Правителството трябва да приготви около 30 млн. лв. за осигуряване на машините за гласуване, показват предварителни сметки на кабинета.

Една машина ще струва колкото един лаптоп, среден клас, или под 2000 лева, а трябва да се поръчат 15-20 хиляди машини, изчисли вицепремиерът Томислав Дончев.

Той обясни, че от есента на миналата година се правят изчисления, защото нямало европейски опит, с който можем да се съобразим… Допълнително ситуацията се усложнявала заради коронавируса в Китай, откъдето идват някои части.

„От една страна, ние може да натискаме за по-ниска цена предвид големия брой машини, които ще се поръчат – при всички случаи между 15 и 20 хиляди. Те трябва да бъдат повече от броя на секциите - ако някоя машина дефектира, тя трябва да може да бъде подменена. В големи секции, в които гласуването само на една машина би забавило изборния процес и вероятно ще се наложи инсталирането на две или три машини“, каза вицепремиерът.

Дончев повтори тезата си, че ако има машинно гласуване, е необходимо да отпадне хартиената бюлетина.

„Темата за хартиено гласуване е валидна за секциите в чужбина. Там анализът показва, че транспортиране на машини е трудно, не винаги възможно. Темата с малките секции – там има редица притеснения за секции с под 300 гласоподаватели, но при всички случаи ще се случи това, което пише в кодекса, това ще направим“, каза Дончев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

706

2

order

15.02 2020 в 04:32

Демокрацията няма цена!!!!!!!
ВАЖНО е да се сопре ШМЕНТИ КАПЕЛИТО на байхОЙя!!!!!
А иначе сега даваш едни пари, а ползваш много години!!!!!

4000

1

Tanss

14.02 2020 в 16:25

За нищо ги нямат тези милиони.