Държавата ще проверява ЕРП-тата заради борсовата цена на тока

OFFNews 11 януари 2019 в 18:05 2049 0

От 15 януари ще започнат проверки на електроразпределителните дружества заради борсовата цена на тока, съобщи енергийният министър Теменужка Петкова. 

"Съвместни екипи на Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране ще проверят дейността на трите електроразпределителни предприятия", обяви Теменужка Петкова, цитирана от БТА.

Тя поясни, че ще се проверява техническото състояние и експлоатацията на енергийните обекти. Ще бъде извършен и отчет на електромерите и електромерните табла.

Цените на тока за бита обаче се определят от КЕВР и нямат пряка връзка с цените на тока на свободния пазар. По този повод Петкова обясни, че ЕРП-тата формират 10% от борсовата търговия, защото са длъжни да купуват необходимата им енергия за технологични разходи от свободния пазар, като през зимата делът им на свободния пазар надхвърля 30%. 

КЕВР ще извърши и проверки, които са свързани с изпълнението на лицензионните дейности на трите електроразпределителни предприятия, каза още министър Петкова.

Проверките бяха обявени, след като проблемът с цената на тока на свободния пазар беше поставен по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

От бизнеса посочиха като проблем на свободния пазар на ток в сегмента "ден напред" това, че ЕРП-тата купуват около 30% от количествата за технологични загуби, пускат оферти без никакво горно ограничение на цените и заради тях средните цени се вдигат силно.

Председателят на КЕВР Иван Иванов обяви, че в понеделник в сградата на енергийния регулатор той ще има среща с ръководителите на трите електроразпределителни дружества - ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про". На срещата ще дойдат и ръководствата на Българския енергиен холдинг, АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-изток" 2, Националната електрическа компания, Електроенергийния системен оператор и Българската независима енергийна борса. Поканена е и министър Петкова.

"Форматът на заседанието се обуславя от обстоятелството, че за да се постигне определена ликвидност на българската енергийна борса, е необходимо на нея да се предлагат достатъчно количества електроенергия в различни сегменти", допълни Иван Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови