Държавата ще следи обемите на язовирите и горенето на отпадъци в реално време

В разрез със забраната ''Стомана'' е използвала прекалено много вода от яз. Студена, за да ѝ простим - заяви министърът на околната среда Емил Димитров

Ирина Евгениева 13 февруари 2020 в 18:28 2379 0

Държавата ще следи обемите на язовирите и горенето на отпадъци в реално време. Това обяви зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков при представянето на Национален координационен център към екоминистерството. Той ще координира работата на институциите по контрола върху дейностите по управление на отпадъците, водните ресурси и качеството на въздуха.

Новата система ще даде възможност всеки ден да се анализира състоянието на язовирите.

Всеки месец хидроинженери ще изготвят месечни графици и най-голямо внимание ще се обръща на водоемите с под 50% пълняемост.

Подкрепяме мерките, предприети по отношение управлението на водите и отпадъците, заяви бившият министър на околната среда и настоящ председател на ресорната комисия в Народното събрание Ивелина Василева (ГЕРБ). Тя обеща депутатите да съдействат, за да се гарантира осъществяването на качествен контрол.

Проверката в ТЕЦ-Бобов дол и ТЕЦ-Перник

По повод водната криза в Перник и проверката на количествата вода, използвани от ТЕЦ-Перник и "Стомана Индъстри", министърът на околната среда и водите Емил Димитров заяви, че ТЕЦ-Перник не е използвал много вода, но "Стомана Индъстри" е използвала "прекалено много вода, за да им простим". "Не може за града да сме спрели водата, цялата промишленост да сме я спрели и при цялото нямане на вода, те да си пускат такава - няма как да стане" - зарече се той.

С тези думи Димитров коментира огласените по-рано днес резултати от проверката на МОСВ, според които през последния месец на водна криза в Перник заради недостига на вода в язовир "Студена", "Стомана Индъстри" е използвала 650 куб. метра вода, а "ТЕЦ-Република" 74 куб. метра от от язовир "Студена" въпреки забраната. И на двете предприятия ще бъдат наложени санкции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови