Държавата ще строи нови бензиностанции, няма да придобива готови

OFFNews 18 май 2020 в 10:26 4668 2

Около 100 бензинастанции на "зелен терен" ще строи държавата. Придобиването на готова изградена мрежа от бензиностанции не ни е приоритет и не влиза в плановете на правителството.  

Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов по Нова тв. Той допълни, че не счита, че има верига, която ще покрие големите градове и районите, в които липсват такива обекти.

Държавните бензиностанции ще се изграждат в областни центрове и на местата, където липсва конкуренция. Целта на подобен тип вериги е да са гарант за качеството на горивото, което при някои малки играчи на пазара не е добро, уточни министърът. 

Миналата седмица Министерството на финансите предложи създаването на "Държавна петролна компания", което да изгради верига бензиностанции в цялата страна и да изпълнява всички функции на държавния резерв за съхранение и обновяване на резервите на петролни енергийни продукти. 

По думите на Караниколов от 6 до 9 месеца са необходими, преди да стартира процедурата, очакванията са 100 бензиностанции да станат готови за две години. 

Караниколов беше категоричен, че държавата ще спазва всички пазарни принципи и ще бъде лоялен конкурент. „Никой в пазарна икономика не бяга от конкурент, който спазва правилата. Мисля, че малките производители ще имат изключителен интерес държавата да влезе в този сектор. През това дружество ще гарантираме и количествата резерв”, допълни той. 

Колко ще струва изграждането на държавните колонки все още не е ясно. „Различни са хипотезите като стойност. Трябва да направим модела, формата, логото и да имаме ясна концепция как ще действаме, обяви Караниколов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15414

2

Hihi1981

18.05 2020 в 15:27

Кой изяде фурмите?

3000

1

Читател Петър

18.05 2020 в 11:36

Тук коментарът може да е само един: Оставка за некомпетентния, некадърен доставчик на фурми. Също и на Горанов, която олицетворява невиждащите, незнаещи, нечуващи, но крадящи маймунки. Всички те работят за някого ,но не и за ББ даже....
 
X

Да помогнем на украинските деца!