Делегация от Европейската комисия посети ТЕЦ ЕЙ И ЕС Гълъбово

Президентът на „ЕЙ И ЕС България“ Оливие Маркет запозна експертите от Брюксел с ключовата роля на централата за енергийната сигурност на България

OFFNews 19 февруари 2020 в 18:03 2014 0

Делегация от Генерална дирекция „Енергетика“ на Европейската комисия, водена от Катарина Сиков, посети днес ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“.

Президентът на „ЕЙ И ЕС България“ Оливие Маркет показа най-високотехнологичната въглищна централа на Балканите на европейските представители.

„Горди сме да ръководим най-модерната централа в региона, която има ключова роля за енергийната сигурност на България“, коментира Маркет.

Делегацията от ГД „Енергетика“ е на посещение днес и утре в Стара Загора и Перник, за да обсъди Зелената сделка. Предложените от Брюксел политики целят превръщането на Европа в климатично неутрален континент до 2050 г.

Представителите на ЕК имаха планирани срещи с работодатели, синдикати, неправителствени организации, местни власти, за да се гарантира диалог с цел успешен и справедлив преход към въглеродно неутрална икономика.

ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ е най-новата въглищна централа в България, построена през последните 40 години. 690-мегаватовата мощност осигурява около 10% от електричеството в страната. В резултат на отговорното отношение към околната среда и внедрените модерни технологии ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ постига средногодишна ефективност на сероочистващата инсталация около 97%.

Централата работи в пълно съответствие с екологичните норми и условията на комплексното разрешително. През 2019 г. произведе над 3,144 млн. MWh електроенергия и използва 5,37 млн. тона лигнитни въглища от Маришкия басейн. Това за пореден път показва ключовото значение, което ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово” има за енергийната система на страната.

ЕЙ И ЕС присъства от 2001 г. в България и е най-големият инвеститор в енергийния сектор за последните 30 години с вложения, надхвърлящи 3,2 млрд. лева. ЕЙ И ЕС България е собственик на най-новата и модерна топлоелектрическа централа в Югоизточна Европа – ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово”, на Съоръжението за депониране на отпадъци от експлоатацията на централата край село Обручище, както и е мажоритарен собственик на ЕЙ И ЕС Гео Енерджи, която оперира най-големия в страната ветроенергиен парк – „Свети Никола”, край Каварна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови