Делойт отчете негативни нагласи на бизнеса още преди кризата с COVID-19

OFFNews 23 април 2020 в 17:27 1914 0

За втора поредна година главни финансови директори в организации в Централна Европа изразяват все по-негативни очаквания за икономическите перспективи и бъдещите резултати на бизнеса в региона. Въпреки това, при запитване за оценка на финансовите проекти на техните собствени компании, близо три четвърти от анкетираните (74%) отговарят, че са или по-оптимистични, или поне са настроени по същия начин, както в последните шест месеца.

Това са някои основни констатации на единадесетото издание на годишния Доклад на Делойт Централна Европа за нагласите на финансовите директори за 2020 г. - базирано на проучване, което проследява промяната на мнението на 558 финансови специалисти от 12 държави, извършено непосредствено преди COVID-19.

Най-важните констатации в доклада са, че се очаква увеличение на разходите за управление на бизнеса, включително такива, свързани с работна сила, производството, транспорта, недвижимите имоти и услугите. Освен това проучването отчита рязък спад в оптимизма на финансовите директори по отношение на икономическите перспективи за следващата година. (Най-противоположни мнения по този въпрос се отчитат в отговорите на българските анкетирани. 35% от тях очакват ръст на БВП с поне 2.6%, други 35% - между 1.6% и 2.5%, а 29% очакват ръстът на БВП да не надвишава 1.5%);

Спроред анкетите значително се увеличава делът на финансовите директори, които очакват нивата на безработица да нараснат. За България 38% от анкетираните прогнозират ръст в нивата на безработица.

Освен това все повече от бизнес експрертите очакват приходите на техните компании да намалеят през следващите 12 месеца (от 14% на 20%), въпреки че 60% от анкетираните посочват, че очакват увеличение (за България този процент е 54%).

„Тенденцията към по-голям песимизъм, която се появи за първи път в проучването за 2019 г., продължава и в проучването за очакванията за 2020 г. И тя е много по-забележима сега, когато анкетираните трябва да разгледат по-широки икономически въпроси, отколкото когато фокусът е върху вероятните бъдещи резултати на техния собствен бизнес. Това проучване беше завършено в края на 2019 г. и макар да е сигурно, че COVID-19 ще причини значителни промени и повишена несигурност, вярваме, че разбирането на тенденциите за по-дълъг период от време (това е 11-то издание) може да бъде от интерес за предприятията, регулаторите и създателите на политики", заявява Силвия Пенева, управляващ съдружник на Делойт България. 

Според Димитър Попов, директор „ Консултиране“ в Делойт България преди настъпването на COVID-19 се забелязва, че българските финансови директори са с по-позитивни нагласи по отношение на развитието на икономиката и компаниите, които управляват.

"81% от анкетираните очакваха ръст в проходите на фирмите в сравнение с 60% на ниво Централна Европа. Тези стойности вероятно се дължаха на позитивния темп на развитие на икономиката в България през последните няколко години. Сега на преден план анализираме няколко изключително важни теми, които стоят на дневен ред за финансовите директори както у нас, така и в глобален мащаб, с цел защитаване на компанията и нейните служители", казва той.

Според Попов трябвя да бъде повишен фокусът върху таланта (хората) в една организация и нейното виртуализиране: осигуряване на необходимите човешки ресурси и виртуализиране както на финансовата, така и на други функции в организациите, които да работят ефективно на фона на възникналото социално дистанциране.

Като други важни задачи той посочва осигуряването и контролът на ликвидността, честата и навременна комуникация с важни (и критични за бизнеса) заинтересовани страни с цел по-добра информираност, насочване към оперативните подобрения, необходими в период на рязък икономически спад, управляване на голям брой рискове и защита на активите на компанията в това уязвимо време, както и създаване на план за възстановяване след COVID-19 чрез стратегическо позициониране и използване на тези активи.

"Въздействието на COVID-19 ще бъде много значително. Това ще включва прекъсвания и закъснения в много важни традиционни вериги, което ще доведе до недостиг на предлагане, краткосрочен спад на производителността, намалени инвестиции и намалено търсене, нарастване на несигурността в бизнеса", добавя Силвия Пенева.

Ето какво включват някои от основните теми на доклада:

Забавен растеж на БВП в първото тримесечие и отрицателен за следващото тримесечие

Финансовите директори очакват БВП да нарасне средно с 2% през 2020 г. в сравнение с 2,3% през 2019 г. Също така се усеща спад от 10 процентни пункта в дела на финансовите директори, които очакват растежът на БВП да надхвърли 2,5% (от 40% до 30%). В България 35% изразяват позитивна нагласа по отношение на растежа на БВП с над 2.5%, като тези цифри претърпяват допълнителен спад поради COVID-19.

Увеличаване на очакванията за безработицата

В периода преди COVID-19, повече от една трета (36%) от финансовите директори очакват безработицата да се увеличи през следващата година (за България този процент е 38%), надвишавайки дела от анкетирани, които смятат, че ще намалее (24% средно, в сравнение с 49% на ниво България).

Нарастващи нива на несигурност в бизнеса

Въпреки че делът на финансовите директори, които казват, че има високо ниво на несигурност, не е значително по-голям от този през 2019 г. (от 35% на 40%), от 2018 г. се наблюдава 9 процентни пункта увеличение. Делът на тези, които казват, че несигурността е ниска през 2020 г. (8%) е спаднал от 11% през 2019 г. и 12% през 2018 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови