Депутатите гласуват предложението за 9% ДДС за ресторанти и за книги

OFFNews 22 май 2020 в 07:39 3525 0

В парламента започва обсъждането на първо четене на промените в Закона за Данък върху добавената стойност.

Предложението за намаляване на ДДС на 9% за ресторантите и за книгите, дойде от премиера Бойко Борисов след среща с представители от кръчмарския бранш и бе внесено в парламента от депутати от ГЕРБ и "Обединените патриоти".

Финансовият министър Владислав Горанов и председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова са категорично против промените в данъчното облагане. Към този момент единствено услугите, предлагани от хотелиерите, се облагат с 9% данък върху добавената стойност.

Това предложение води и до корекция на бюджета за Държавното обществено осигуряване, тъй като осигурителният праг на заетите в туризма се вдига от 610 на 800 лв.

То получи подкрепата и на управляващите в бюджетната комисия.

Разчетите на Горанов показват, че промяната за заведенията ще лиши бюджета от приходи в размер на 105 милиона лева за тази година и 150 милиона за 2021 година. Загубата при книгите за бюджета ще бъде 7 милиона за 2020 г. и 13 милиона за 2021 г.

Мярката за намаляване на ДДС от 20% на 9% се предлага с цел "по-бързо възстановяване на сектора от последиците от пандемията от вируса на COVID-19 и защита на българското производство".

Според икономисти това намаление на ДДС-то няма да доведе до по-ниски цени за хората, а до по-голяма печалба за фирмите.

Бившият финансов министър Симеон Дянков дори обяви, че намалението е мярка, която ще помогне на богатите собственици на заведения и ресторанти да станат по-богати.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев каза, че тяхната парламентарна група предлага 9% ДДС и за стоки за деца до 3 години. Партия ВОЛЯ настояват и за по-нисък данък и за фитнес центровете, спортните зали, а социалистите предлагат по-ниска ставка за ДДС и за храни и лекарствени продукти, които са включени в позитивния списък от Закона за лекарствените продукти.

Опозицията в лицето на Румен Гечев заяви: "Тъй като г-н премиерът е много сериозен политик, той каза, че който не е съгласен с 9-те процента да си ходи. Дали всички заедно или само един министър - не знам."

Искрен Веселинов от Обединените патриоти и съвносител на промените за намаленото ДДС, не вижда риск, а напротив смята, че това ще доведе до изсветляване на бизнес сектора. 

В дневния ред на парламента е включен и парламентарен контрол с участието на четирима министри.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови