Десислава Танева към веригите: Да, лобирам! За 26 хил. малки производители

Земеделският министър определи позицията им като реакция в стил ''предизборна кампания'' и призна, че не я е очаквала

Александра Маркарян 15 април 2020 в 08:58 4879 6

Снимка БГНЕС, архив

Десислава Танева, министър на земеделието, храните и горите

"Да, лобирам! За 26 000 малки производители на сурово мляко, на сезонни плодове и зеленчуци и всичко друго, което нашата земя ражда." Това заяви земеделският министър Десислава Танева пред БНТ в отговор по повод крайно острата реакция на големите търговски вериги в България лично срещу нея и постановлението, което изисква от тях да отделят "достатъчна" площ в магазините си за регионална българска продукция.

Вчера Сдружението за модерна търговия разпространи позиция, в която попита министъра малките ферми ли защитава, или "някой голям олигарх", на което Танева днес отговори, че когато го назоват, когато има факти, ще ги коментира.

Тя определи реакцията им като "реакция в стил "предизборна кампания" и призна, че "на това ниво безспорно не съм (я) очаквала".

"Нека не занимаваме хората с една позиция лично срещу мен. Това за мен е без значение, без значение е и за хората. Нека да видим какво на практика предлагаме. Веригите запазват това, което и в момента правят - техните модели на функциониране. Ние сме приели едно единствено изискване: във всеки техен магазин в която и да е точка на страната да има достатъчно място - даже и процента махнах заради тях в последния вариант, да нямат ограничения, да са свободни да изберат начина, по който да представят регионалния, местния производител, за да намалим натиска", каза министър Танева.

Процента, който тя визира е първоначалното изискване в проектопостановлението веригите да отделят половината от площта в магазините си за регионална продукция. Той отпадна и в приетия от Министерския съвет вариант вече става въпрос за "достатъчна" площ.

Това също бе повод за критики. Липсата на яснота колко е достатъчно и колко не е може да породи корупция - реагираха веригите вчера, а днес - и опозицията.

"Аз не знам къде я виждат тая корупция - възрази Танева. - Напротив - нашето предложение е да направим възможно реализирането на този модел на предлагане на регионални производители на място за тях, който функционира в почти всички страни от ЕС, и то развитите. Последните години особено и особено по-богатите. Това е концепция на много от веригите и имаме много извадени материали, информация за това."

"Търсихме вариант, който е възможен за веригите, защото виждате ли какви репортажи започнаха от всички страни, където реколтирането на продукцията започна: Холандия унищожава колко милиони лалета, от Америка колко фермери изхвърлят мляко, в Европа започна процесът със суровото мляко. Ако ние до периода на реколтиране, който започва съвсем скоро в България за сезонните плодове и зеленчуци, не подобрим логистиката и възможностите за достъп на българското производство до потребителя, ни очакват същите репортажи", предупреди на свой ред земеделският министър.

Тя подчерта, че иска моделът да работи и допълни: "Ние сме длъжни, ако щете и по човешко призвание, в този момент да подкрепим всички хора и най-уязвимите, за да преодолеем кризата". 

"Важното е да не похабим земеделски труд, те да могат да го предложат (продукцията си) и да оцелеемм в кризата - допълни Танева.

Тя отрече постановлението да е прието "зад гърба" на веригите с: "Разбира се, че имахме срещи".

"Не се притеснямам. Те са в правото си, и всеки е в правото си в демокрация, да говорят каквото иска, да поиска каквото поиска, но моето усилие до последния ден, в който ще работя на тази позиция, е как да намаля щетите от пандемията."

Категорично няма да има повишение на цените, нито ще има забрана за износ - увери Танева.

"Искам да внеса успокоение - такава забрана в никакъв случай не предвиждаме. България е ресурсно богата страна за зърнени храни, нетен износител в челните места сме в класациите за търговия с пшеница, царевица, слънчоглед. Нямаме абсолютно никакви основания. Такова решение би било наш ущърб, защото това са средства. Пшеница имаме милион и 400 хил. тона, 90 хил. тона е преработката месечно за хляб, 120 хил. тона, заедно с производството на фуражи. Ние имаме за една година! Няма нужда от притеснения!

...

Трябва да сме обединени, солидарни. Заедно, с минимални щети, да минем през това предизвикателство."

Танева каза още, че желанието ѝ е пазарите да работят и затварянето им е било провокирано от "мениджмънта на определени пазари" и неспазването на противоепидемичните мерки. "Във всички решения се водим първо от мисълта да опазим здравето на хората. Не можем да правим компромиси по отношение на противоепидемичните мерки по веригата", каза земеделският министър.

Още по темата

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3000

4

Kihaha

15.04 2020 в 09:34

Никога няма да си купя български зеленчуци ако са по скъпи от вносните. Ай, сиктир, бре, картофи от Самоков три пъти по скъпи от тези от Франция. Да, го духат фермерите щом са алчни.

3022

3

Асеганакъде

15.04 2020 в 09:11

Ай, сиктир, бе! Сещам се за един пълничък производител, дето изкупи доста бизнаси в бранша. Стига, моле ти се, че се полудявам направо. Подлоги!

17439

2

мнение от IP

15.04 2020 в 09:09

И все пак не е този начинът. Веригите имат реклами за "изберете българското" преди министърката да съчини тези недомислици. Не може с такива посановления да се поправят всички проблеми пред малките производители. Държавата можеше, както в Германия например, да проведе кампания за рекламиране на регионалните производители, можеше милионите от ЕС да се ползват за логистика за достъп до продукцията им и т.н. И наистина какво значи "достатъчно"??