Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Диференцирана ставка на ДДС за образователни и културни институции искат от ''Подкрепа''

OFFNews 21 май 2020 в 14:45 3228 0

Да се формира временна диференцирана ставка ДДС от 5% за учебници и 7% за книги предлагат от Синдикат „Образование“ към "Подкрепа" в позицията на председателя на организацията д-р Юлиян Петров до медиите.

Синдикатът предлага да се приложи диференцирана ставка на ДДС по отношение на образователни и културни дейности, които са "фундаментално важни за възраждане на българската просвета и култура". 

Друго важно стратегическо решение би било намаляването на ДДС в размер на 9% за куклени театри и детски представления.

От синдиката настояват и за отмяната на такса смет за образователните институции, което според тях трябва да се случи своевременно като отношение към образователните институции.

"В момента България и Дания са държавите в ЕС с най-малко диференциации по ДДС. Данъчните облекчения могат да бъдат 21 категории и те показват различните приоритети в управлението на държавите. Логично е при ясно дефинирания приоритет образование да се започне с временно намаление на ДДС за някои образователни дейности", пиша в позицията си д-р Юлиян Петров.

Той припомня, че финансирането за българското образование не е достигнало дори 4% от БВП, при препоръка на ЕК за приоритетно финансиране на бранша с поне 6% от от БВП.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!