Днес е крайният срок за данъчните декларации

OFFNews 30 април 2019 в 07:27 2343 0

Днес е последният ден, в който може да се подаде данъчна декларация за доходите за физическите лица, получени през 2018 г., припомнят от НАП.

Също днес изтича и крайният срок за плащането на налога.

През почивните дни се приемаха декларации по електронен път.

Запазва се тенденцията повече от половината данъчни декларации за доходите на физическите лица да са подадени по интернет с ПИК на НАП или електронен подпис. Малко преди края на кампанията от приходната агенция обявиха, че са получени малко над 450 000 формуляра. До момента ПИК имат близо 600 000 лица, като данъчните очакват за пръв път през тази година броят на подалите документите си онлайн да е повече от този на избралите хартията.

И подаването на декларацията, и плащането може да стане електронно с банкова карта и без такси чрез електронна услуга на НАП, достъпна на сайта www.nap.bg.

Също до края на април се декларират авансовите данъци за първото тримесечие на 2019 г. - най-често от упражняващи свободни професии, земеделци и наемодатели. освен това, до края на април самоосигуряващите се трябва да подадат осигурителната декларация 6, с която се определят окончателните вноски за социално и здравно осигуряване, припомнят още от НАП.

И през тази година от приходното ведомство предлагат възможност за клиентите си да проверят всички изплатени им суми извън трудов договор през 2018 г. чрез електронна услуга с ПИК или е-подпис. В справката се виждат всички хонорари, възнаграждения по граждански договори и други, които могат просто да бъдат преписани в декларацията. Така, според данъчните, рискът от пропуски и грешки значително намалява.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови