Днес изтеглихме 3,1 млрд. евро заем

OFFNews 19 март 2015 в 21:58 103677 11

България изтегли днес наведнъж 3,1 млрд евро облигационен заем от международните пазари. Сумата е рекордна като еднократно теглене за България. С нея почти се достига нивото от максимално позволения заем, който може да се тегли тази година. Според закона за бюджета той е до 8 млрд. лв. Очакваше се заемът да бъде взет поне на два пъти.

Емитирането на облигациите е започнало днес сутринта и към 17:30 часа при затварянето на пазарите сумата е достигнала 3,1 млрд евро, съобщава Капитал Дейли, като се позовава на дилъри, участвали в процедурата и уточнява, че информацията все още не е потвърдена официално от министерството на финансите.

Облигациите са 3 транша - 7, 12 и 20-годишни, разказа пред OFFNews икономистът Владимир Каролев. България за пръв път пласира 12 и 20 годишни облигации. Интересът към тях е бил голям и постигнатите резултати са много добри, коментира съветникът на министъра на икономиката.

По данни на "Капитал" доходността за трите емисии е съответно 2.17%, 2.73% и 3.26%.

Емитирането на облигациите беше направено в последния ден на роудшоуто в чужбина. То започна в понеделник и премина през Лондон, Париж, Мюнхен и Франкфурт.

Изтеглената днес сума е част от онези 16 милиарда лева, които породиха негодувание, след като финансовият министър Владислав Горанов внесе за гласуване в парламента процедурата, по която заемът ще се тегли. В тази сума влиза обявеният още от правителството на Георги Близнашки заем от близо 8 млрд. лв., за който беше ясно, че ще се тегли още с гласуването на държавния бюджет за 2015 г. След днешната процедура от този лимит остават още 1,8 млрд. лв., които биха могли да бъдат изтеглени до края на годината.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!