До 50 000 лв глоба за вериги, отказали да продават регионални храни

OFFNews 13 април 2020 в 16:33 1544 0

Oт 15 000 лева до 25 000 лева при първо нарушение ще бъдат санкциите за търговски вериги отказващи да предлагат хранителни стоки от регионални български производители. Това измисли парламентарната правна комисия, часове след като правителството написа постановление с това изискване. Глобите са повторно нарушение ще са между 30 000 лева до 50 000 лева. 

Документът предизвика война между повечето големи търговски вериги и вносителя му - земеделския министър Десислава Танева, но правителството изглежда е дало крачка назад. В проекта за постановлението пишеше, че за регионална продукция магазинът трябва да отдели половината си площ. В прессъобщението от правителството пише, че "местата за продажба следва да са с площ достатъчна за излагане и продажба на съответните хранителни продукти, както и да са обозначени по подходящ начин, от който да е видно, че предлаганите продукти са регионално производство". Регионални производители са производители на територията на административната област, в която се намира съответният търговски обект или на граничеща област.

Правната комисия се събра, за да гласува изменения в Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел за което имаше единодушие между парламентарните групи. В последния момент депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов направи предложение, с преходните и заключителни разпоредби на закона за търговския регистър да се измени и този за извънредното положение. Предложението бе прието пак без дискусия.

Според приетия текст от комисията "до отмяна на извънредното положение с акт на Министерския съвет може да се въвеждат временни мерки за защита на производството на храни, произведени на територията на Република България, търговията и пускането им на пазара във вериги от магазини" .

Задължението за предлагане на регионална продукция е за верига от магазини. които разполагат с обекти в поне три административни области.

Текстовете бяха приети в комисията на две четения, което означава, че предстои окончателното им приемане в зала. Според правилника на парламента всяка промяна на закона трябва да бъде гласувана два пъти в пленарна зала и два пъти в ресорната/ресорните комисии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови