До края на тази или в началото на 2020 г. проектът ''Белене'' ще получи лиценз

OFFNews 01 октомври 2019 в 16:58 4651 1

До края на тази годината или в началото на 2020 г. проектът АЕЦ “Белене“ може да получи окончателен лиценз, съобщи председателят на Агенцията за ядрено регулиране Лъчезар Костов, цитиран от БНР.

Енергийният министър Теменужка Петкова каза, че за страната ни е важно проектът да бъде лицензиран до няколко месеца, тъй като това ще ни даде предимство при преговорите с желаещите да бъдат стратегически инвеститори на ядрената централа.

"Той ще бъде предимство и за потенциалните стратегически инвеститори, тъй като те пък ще имат цялата информация във връзка с проекта, тоест ще бъде ясно какво точно трябва да бъде реализирано, за да могат и да направят своите финансови модели и със своите съответно оферти за този проект", допълни министърът.

Директорът на "Росатом" за Централна и Източна Европа Сергей Маргелов обясни, че руската ядрена корпорация е готова да си сътрудничи и с други компании за осъществяването на АЕЦ "Белене". Така той отговори на въпрос дали "Росатом" би направила консорциум с американската “Дженерал Илектрик“ и френската “Фраматом“:

"Наясно сме, че подобен голям и труден проект не може да бъде осъществен само от една компания. "Росатом" има голям опит при работата с международни партньори в рамките на различни проекти и с глобални компании, и с местни играчи. Дори модернизацията на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" я осъществяваме в консорциум с международни фирми... Ако в рамките на преговорите за АЕЦ "Белене" бъде сформиран подобен консорциум и при подаване на заявката това бъде разгледано и одобрено от българската страна, ние сме готови да осъществим проекта по този начин", посочи Маргелов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови