До месец ЧЕЗ решава ще влезе ли българската държава в сделката с Гинка

OFFNews 09 март 2018 в 15:42 5922 0

ЧЕЗ започва проучване на възможността България да участва в покупката на дружеството, стана ясно на финала на неколкодневните преговори в Чехия между компанията и новия собственик - "Инерком".

Адвокатите на ЧЕЗ ще проучат всички възможни хипотези около сделката, след което ще бъде обявено и крайното решение. Междувременно договорът на Гинка Върбакова остава в сила, защото в него има записани конкретни срокове.

"Преговорите приключиха и ЧЕЗ реши да отговори на молбата на българското правителство и да проучи възможностите за влизане в сделката", обяви говорителят на "ЧЕЗ Груп" Алице Хоракова.

Новата собственичка на ЧЕЗ Гинка Върбаков замина преди дни за Прага, за да преговаря по сделката. Очаква се в края на март или началото на април да има нови срещи с представителите на „Инерком” и адвокатоте на чешката компания да представят варианти за влизане на държавата в сделката.

„Въпреки че българското правителство не прояви интерес за влизане в процеса по продажбата, който протичаше през изминалата година, ЧЕЗ ще разгледа искането, представено от нашия бизнес партньор, и ще проучи възможностите”, се казва в съобщение на компанията, цитирано от bTV.

„С оглед на ограниченията, наложени от вече подписания договор между двете компании, ЧЕЗ и „Инерком” решиха да изготвят комплексен анализ на всички варианти и възможни последствия от потенциалното влизане на българската държава в процеса. След няколко седмици преговорите ще продължат”, отбелязват от ЧЕЗ.

По информация на чешкото издание "Хосподарски новини" от ЧЕЗ готвят нова стратегия - да се съгласят българската държава да получи контролен пакет акции, но само ако плати обезщетението по делото в арбитражния съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови