До месец и половина ще има нов стандарт за месните продукти

Неотговарящите на стандарта ще стоят в отделна витрина

OFFNews 30 май 2018 в 10:40 3684 1

Румен Порожанов, министър на земеделието и храните

До месец и половина ще бъдат готови новите минималните стандарти за храните, които ще гарантират по-добро качество на продуктите, заяви земеделският министър Румен Порожанов в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Министерството на земеделието и храните подготвя нови задължителни стандарти за основните храни - месни и млечни - като мярка срещу двойния стандарт. Нормите ще определят например минималното съдържание на месо в колбасите и на мляко в сиренето и кашкавала.

"Покрай темата за двойния стандарт на храните направихме анализ на законодателството, свързано с качеството на храните. Той показа, че само при месните продукти нямаме изисквания, които да определят минимални съдържания на определено количество месо или други параметри. От миналата седмица, съвместно с месопреработвателите, производителите на месо, други асоциации, започнахме работа по създаването именно на подобни стандарти", каза Порожанов.

Изискванията например ще задължат производителите да правят кренвиршите с поне 75% месо. Процент ще бъде определен за наденицата и други продукти. В същото време, храните, които не отговарят на стандарта, ще трябва да бъдат изложени в отделни витрини, за да не заблуждават потребителите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17156

1

aviatora

31.05 2018 в 07:41

На този крадец, който е от любимците на мутрата управник и дума не може да се вярва. Порожанов, хващай си проститутките от министерството и агенциите и да те няма!!!