Драстичен скок на петрола след историческите отрицателни цени. Трус на азиатските пазари

OFFNews 21 април 2020 в 09:33 2227 0

Цената на американския суров петрол се върна към положителните си стойности, но първите в историята толкова големи отрицателни стойности разтърси инвеститорите и предизвика най-стръмния срив в цените на азиатските фондови борси от месец насам, съобщава Ройтерс.

Вчера цената спадна до минус 37,63 долара за барел - тоест продавачите плащаха на купувачите - заради пренаситеността на пазара и това, че крайният срок за договорите за майските доставки изтича на 21.04. Всеки търсеше физически купувачи, за да изчерпи възможно най-бързо запасите си. 

На фона на историческия спад американският президент Доналд Тръмп потвърди намерението на САЩ да попълнят стратегическия си петролен резерв на фона на рекордно ниската цена на нефта. "Очакваме да изпратим към хранилищата до 75 милиона барела", заяви той на брифинг в Белия дом.

В сравнение с вчера цената тази сутрин се вдигна драстично, с над 39 щатски долара. За един барел (159 литра) вече искат 1,86 долара за барел.

Индексът MSCI загуби 2%, както и Nikkei, и фючърсите на EuroSTOXX 50 и FTSE. Мини индекс фючърсите на S&P 500 паднаха с 0.5%, докато облигациите и доларът тръгнаха нагоре.

"Движението в цените на петрола беше плашещо" - казва Кайл Рода, анализатор в IG Markets в Мелбърн и допълва, че те показват, че търсенето и предлагането "са били унищожени". Сривът дойде заедно със сигнали за балво и трудно възстановяване от пандемията от Covid-19. Световната здравна организация предупреди, че всяко вдигане на ограничителните мерки с цел задържане на разпространението на коронавируса трябва да бъде постепенно и ако това се случи твърде скоро, може да доведе до завръщане на заразите.

Правителството на Хонконг обяви, че ще удължи рестрикциите за още две седмици, а германският канцлер Ангела Меркел предупреди съгражданите си, че ако се втурнат по магазините сега, когато ограниченията в Германия се разхлабват, това може да увеличи случаите на заразени. В САЩ връщането на работа на хората изглежда съпроводено с все по-голям хаос - някои щати облекчават мерките, а други са изправени пред протести с искане за премахването им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови