Две български банки са обещали кредит на Инерком за сделката за ЧЕЗ

OFFNews 27 февруари 2018 в 10:35 7941 4

Две български банки са обещали кредит на Инерком за сделката за ЧЕЗ

Две български банки са обещали отпускане на кредит на дружеството "Инерком - България", което бе избрано да закупи активите на ЧЕЗ - България. Това съобщава чешкото издание "Лидове новини" (Lidovy Noviny), цитирано от БНР.

Една от банките обещава да финансира фирмата на Гинка Върбакова, създадена специално за сделката с чешкия енергиен гигант ЧЕЗ, със 180 милиона евро, а другата - с 80 милиона евро.

В публикацията се уточнява още, че друга българска банка ще поеме ангажимент за рефинансиране на съществуващи вече заеми на дружеството от Европейската банка за възстановяване и развитие.

Вчера в подробен материал за сделката с българската компания, "Лидове Новини" съобщи, че "Инерком - България" е предложила комбинирано финансиране от три източника, като в това число собствени активи, банкови гаранции и офшорни компании. Тогава в предаването ни "Преди всички" Веселин Вачков от "Лидове новини" уточни, че голяма част от кредиторите на сделката са свързани с международното разследване за укриване на данъци "Парадайз пейпърс".

По-късно от "Инерком - България" отхвърлиха тази информация.

Чешкото издание е собственост на бившия чешки премиер Андрей Бабиш. Милиардерът посети България в края на февруари, когато правителството му беше в оставка след като не получи вот на доверие от парламента. Бабиш се отказа от имунитета си малко преди това, за да бъде разследван по подозрения за незаконно получени преди години европейски субсидии от негова фирма.

След срещата му българския премиер Бойко Борисов двамата не коментираха предстоящата сделка с ЧЕЗ. Изданието Lidovy Noviny обаче често пише за сделката, като неведнъж е отбелязвало за съществуващи съмнения около източника на средства на компанията "Инерком груп".

В понеделник от партията на бившия правосъдени министър Христо Иванов "Да, България" призоваха българското правителство да оповести протокола от разговорите между двамата премиери, "с оглед осветляване на реалната роля на Борисов по казуса".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови