ЕРП-та предлагат споразумение на НЕК за уреждане на дълговете

Милен Енчев 07 април 2014 в 11:50 3784 0

Снимка БГНЕС (архив)

Председателят на ДКЕВР Боян Боев

„ЧЕЗ Електро“ е предложила на Националната електрическа компания спогодба за уреждане на спора за задълженията между двете и плащане на част от дължимата сума към НЕК. Това обяви днес на откритото заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране по процедурата за отнемане на лицензите на трите ЕРП-та Кремена Стоянова, изпълнителен директор на дружеството.

Шефът на НЕК Екатерина Истаткова потвърди, че държавната компания е получила текста на споразумението в петък (4 април), но посочи, че все още няма съгласие между обществения достачик и ЧЕЗ по текстовете му.

Също в петък НЕК е представила пред ДКЕВР нови доказателства за неплатени задължения от трите енергодружества, съобщи председателят на енергийния регулатор Боян Боев. Той не поясни какви са новите доказателства. Боев обяви, че дискусиите около лицензите на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про ще продължат в ново открито заседание на 28 април.

Днес в поредица „пледоарии“ ръководствата на трите електроразпределителни предприятия за пореден път заявиха, че няма основания за отнемане на лицензите им. Ако не бяхме извършили прихващане на задължения на НЕК към нас в края на декември – началото на януари, нашето дружество щеше да изпадне в невъзможност да изпълнява задълженията си към обществото, каза управителят на „Енерго про Варна“ Стефан Абаджиев.

В отговор шефката на НЕК също изтъкна, че прихващането на задълженията й застрашава изпълнението на нейния ангажимент към обществото като доставчик.

Регионалният директор на ЕВН Йорг Золфелнер заяви, че не приема дружеството да бъде упреквано за финансовите дефицити в НЕК. Той посочи, че дефицитите са резултат от дългосрочната държавна политика за насърчаване на възобновяемата енергия.

Отнемането на лицензи няма да помогне за компенсиране на натрупаните дефицити – със или без ЕВН този дефицит в системата остава, заяви Золфелнер.

ДКЕВР откри процедурата по отнемане на лицензите на трите частни компании на основание, че прихващат от задълженията на НЕК към тях (в периода на действие на вече отменен от съда модел за заплащане на възобновяемата енергия) и не плащат дължимите към НЕК суми в момента. Юристът на ЕВН Илина Стефанова посочи, че досега регулаторът обаче не е обяснил защо е против прихващането на задължения в отношенията между две дружества – законът не забранява и не регулира този начин на уреждане на задължения, това е стандартен механизъм, каза тя.

Отнемането на лиценз е крайна мярка срещу лицензианта и в случая не съответства на предполагаемото нарушение – а ДКЕВР не е потърсила никакви по-малко вредни мерки срещу ЕРП-тата, посочи юристът на ЕВН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови