ЕС може да ни накаже за изискването за български храни във веригите: търговците с нова остра позиция

Александра Маркарян 29 април 2020 в 17:58 3932 1

Търговските вериги възразиха остро сращу приетите днес промени в постановлението на правителството, което ги задължава да осигурят "достатъчна" площ в магазините си за регионална българска продукция.

"Ние сме неприятно изненадани, че разбираме от медиите за приети промени в постановлението, тъй като към нас бе поет ангажимент да го обсъдим заедно и да намерим приемливи решения - се казва в позиция на изпълнителния директор на Сдружението за модерна търговия Йордан Матеев от тази вечер. - Ние все още не сме виждали пълния текст на промените в постановлението."

От земеделското министерство им изпратили тази сутрин частичен текст, касаещ млякото и млечните продукти, и поискали становище от веригите до 12 ч. утре. Изненадващо обаче още днес Министерският съвет приел промени в постановлението - става ясно от коментара на Матеев.

Какви точно са изискванията за млякото и млечните продукти обаче не става ясно. Промените в постановлението не бяха публикувани предварително за обществено обсъждане от правителството. Те вече са приети, но все още не са публично достъпни. Потърсени от OFFNews за разяснение, от Сдружението отклониха въпросите ни в очакване първо да видят официално приетия документ.

Същевременно веригите са категорични, е изпратеният им текст е "неприемлив за нас и е в разрез с разговора, който проведохме преди две седмици с премиера Бойко Борисов и вицепремиера Томислав Дончев".

"Текстът нарушава законодателството на ЕС и може да доведе до реципрочни мерки срещу български износители от други страни, както и до наказателна процедура срещу България", предупреждава Матеев.

"На срещата с премиера ние поехме ангажимент да защитим българското сурово мляко и твърдо стоим зад този ангажимент. Предложеният текст обаче не защитава българските фермери и българското сурово мляко и освен това вреди на интересите на българските потребители. Надяваме се, че въпросният текст не е част от приетото постановление и договорените промени тепърва предстоят. Ще изпратим становище по него в посочения от МЗХГ срок", допълва той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5712

1

tough

29.04 2020 в 18:23

Абе направо да променят всички закони така, че cамо cвинчo да лaпа. Да излизаме от ЕС и да си правим cвинчоландия, и без тва напрактика си е така.