Еднакви такси за преводите в евро у нас и за чужбина

OFFNews 16 декември 2019 в 14:41 3005 0

От днес потребителите и предприятията в страните членки на ЕС извън еврозоната ще правят парични преводи в евро със същите такси, каквито и при вътрешните плащания.

Ако български потребител реши да изпрати евро в чужбина, от днес той ще плаща такса, равна на таксата за превод в левове на територията на България.

По този начин таксите за презграничните плащания в евро ще бъдат или много ниски, или нулеви.

Заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис, отговарящ за „Икономика в интерес на хората“, заяви:

„Тези правила ще позволят на всички наши граждани и дружества да се ползват в еднаква степен от евтини презгранични плащания в евро. Това е положителен и конкретен пример за реалните ползи, които единният пазар може да донесе за европейските потребители. Например едно семейство от Румъния, което желае да изпрати пари в евро на детето си - на обмен по програмата „Еразъм“ в Париж - вече няма да се притеснява за допълнителните разходи, тъй като ще заплаща такса, равна на таксата за вътрешна трансакция в Румъния“.

Комисията ще следи отблизо прилагането на тези правила и ще поддържа тясна връзка с компетентните национални органи, за да се увери, че те се изпълняват правилно, съобщава БНР. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови