Експерт: Скок в цените на бензина и дизела е възможен през лятото

OFFNews 08 февруари 2019 в 08:45 3498 4

Рязък скок на цените на горивата засега не се задава, но от лятото може да се очаква повишение. Причината е добавянето на нова по-скъпа биокомпонента. 

Това прогнозира Светослав Бенчев, експерт на Българската петролна и газова асоциация по бТВ. „През последния месец много нарасна цената на биокомпонента, с която сме задължени да смесваме както бензина, така и дизела с биогориво. Във всеки литър трябва да има 6% биодизел и 8% биоетанол, това е изисквана според Закона за енергията от възобновяеми източници. От март ще добавяме ново поколение биодизел, което е доста по-скъпо”, обясни Бенчев.

По думите му става въпрос само за 1%, но този процент ще продължи да се увеличава, според международните и европейските регламенти. „Дали ще има по-скъп бензин през лятото зависи от това колко бензин ще се произведе в Европа и САЩ. Цената на бензина в този период зависи както от пътуванията тук, така и в САЩ. През последните две години нямаше летни поскъпвания”, припомни Светослав Бенчев.

„Цените в края на миналата година паднаха заради цените на международните пазари. Сега имаме обратните процеси и затова цените на бензина са се качили с 2,5%, а на дизела с 2,8%”, обясни Светослав Бенчев по повод повишението е с 4-5 стотинки за литър през последната седмица.

Цените зависят изцяло от международните пазари, в България има засилена конкуренция между веригите, така че няма как да се опитваме да ги задържим. В България по данни на НАП има около 3 000 бензиностанции, от тях олоко 1400 членуват в Петролната и газовата асоциация. В този смисъл има около 1600 бензиностанции, които не зависят от никого, това са повече от 50%, така че не виждам проблем с конкуренцията. По отношение на търговията на едро, в България има 121 данъчни склада, 14 от тях са на асоцията. В България картел няма”, категоричен беше експертът. 

„До 30 март трябва да пренастроим нашите касови апарати, така че в касовата бележка да се показва подробна разбивка за цената. Това със сигурност ще струва някаква сума за нас, а на 30 юни ние трябва да въведем изцяло нови касови апарати и фискални системи. Много бензиностанции няма да могат да се справят и със сигурност някой ще трябва да плати тези нормативни изисквания, за съжаление обикновено това е крайният потребител”, отбеляза още експертът от Българската петролна и газова асоциация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12048

3

No-name

08.02 2019 в 13:33

До Доктор Га

Като цяло е вярно, само си объркал производителите на биокомпоненти. Вальо не търпи зависимости.

14469

2

случайно прочетох

08.02 2019 в 11:30

Всяко лято е така....
Да им приседне дано!
 
X

Да помогнем на украинските деца!