Емил Караниколов: Разбирам Горанов, но аз съм на друга позиция за ДДС

OFFNews 21 май 2020 в 13:16 3735 0

"Разбирам възраженията на Владислав Горанов, на негово място щях да реагирам по същия начин за ДДС, но като министър на икономиката смятам, че на този сектор трябва да се помогне." Така Емил Караниколов коментира реакцията на финансовия министър срещу предложения 9% ДДС за ресторантьорите. 

Според Караниколов е нормално финансовото министерство да не подкрепя намаляването на ставката на ДДС като временна мярка, но подчерта, че е задължение на финансовия министър да пази бюджета.

Той обаче възрази, че има мерки за ДДС, които засягат социални функции, или които не са точно само икономически.

"Говоря например за храните (за деца) до 3 години, да не се плащат, това е повече демография."

По повод започналата вчера проверка на Комисията за защита на конкуренцията в Българската петролна и газова асоциация, министър Караниколов изтъкна, че КЗК е независим орган:

„Най-правилно е да изчакаме отговора какво е продиктувало тази проверка, какво проверяват. Иначе само мога да гадая", обясни той.

Караниколов каза още, че ръководеното от него министерство не е било уведомено за проверката, затова днес е поканил представители на асоциацията на разговор.

"Аз, така или иначе, имам ангажименти и към големите, и към малките по отношение на Закона за бензиностанциите. Ще попитам, най-вероятно и те не знаят какъв е предметът на проверката, вероятно КЗК трябва да кажат най-добре“, посочи министърът на икономиката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови