Енергийната комисия одобри да се търси инвеститор за АЕЦ Белене

OFFNews 06 юни 2018 в 17:15 4983 0

Очаквано комисията по енергетика одобри решение, с което се рестартира проектът за АЕЦ "Белене". Предварително и ГЕРБ, и "Обединените патриоти", и БСП обявиха, че искат да се търси евентуален инвеститор.

Днес народните представители подкрепиха предложението на управляващите и отхвърлиха това на БСП.

Проектите на управляващите и на опозицията почти изцяло се припокриват - три от точките в тях са напълно еднакви. И в двата проекта е записано, че парламентът възлага на министъра на енергетиката предприеме действия за разработване на процедура за избор на стратегически инвеститор и да предложи възможности за структурирането на проекта до 31 октомври тази година. Дотогава активите и пасивите, свързани с проекта, трябва да бъдат отделени.

И управляващи, и опозиция са съгласни и за друго - че министърът на енергетиката трябва периодично да информира депутатите за предприетите действия и конкретните резултати от водените преговори.

ГЕРБ и Патриотите изрично са записали, че с това решение парламентът възлага на министъра на енергетиката да възобнови действията по търсене на възможности за изграждане на АЕЦ "Белене" "съвместно със стратегически инвеститор и на пазарен принцип" и това трябва да стане без държавни гаранции, без договори за задължително изкупуване на енергията, без преференциални цени, без договори за разлика, корпоративни гаранции или други непазарни механизми за гаранция на инвестицията. В проекта на социалистите няма поставени такива условия.

От ДПС обявиха, че са против предложенията защото така се започва "един нов проект със стари кърпежи" и "проектът няма да види бял свят". "Както искате гласувайте. Решението, което ще вземем днес е без абсолютно никакво значение. Само да не четем утре по вестниците, че ГЕРБ върнаха проектите, които ги закриха едно време. Премиерът дори не дойде в парламентът да каже какво е договорил в Русия", обяви Рамадан Аталай.

Голямото разминаване в двата проекта е кой трябва да отмени решението си от 2012 година, с което беше наложен мораториум над строежа на втора атомна електроцентрала - парламентът или Министерският съвет. Според БСП това трябва да е Народното събрание, а според ГЕРБ - парламентът трябва да го "препоръча" на кабинета. Социалистите обаче смятат, че ако само Министерския съвет отмени решението си, това няма да промени особено ситуацията. 

"В решението от 2012 година се посочва, че парламентът подкрепя решението Министерския съвет. Само подкрепя", подчерта Петкова и обясни, че липсата на отмяна на решението на парламента не е пречка за започване на преговори.

По време на днешното заседание критики имаше и записаното от ГЕРБ и "Обединените патриоти", че парламентът възлага на министъра на енергетиката да възобнови действията по търсене на възможности за изграждане на АЕЦ "Белене" "съвместно със стратегически инвеститор и на пазарен принцип" и това трябва да стане без държавни гаранции, без договори за задължително изкупуване на енергията, без преференциални цени, без договори за разлика, корпоративни гаранции или други непазарни механизми за гаранция на инвестицията. В проекта на социалистите няма такива условия.

Депутатът от БСП Таско Ерменков обяви, че  има притеснения с точката за рамката, защото така парламентът се намесва в работата на изпълнителната власт. Според него като се предначерта толкова тясна рамка за работа, това предпоставя какъв ще бъде изборът и освен това се отваря врата след време депутатите пак да се събират и да променят решението си, за да променят рамката. 

"Аз смятам, че това е просто пояснение и рамките, в които се дава възможност да се търси реализации, всъщност са рамките на пазарния принцип", отговори на Ерменков енергийният министър Теменужка Петкова. По думите й няма проблем, ако решението остане в детайлния вид, предложен от ГЕРБ.

Малко по-късно пък социалистът Желю Бойчев дори обяви, че депутатите от ГЕРБ се опитват да саботират министъра и да ѝ вържат ръцете. В отговор председателят на комисията Делян Добрев заяви, че всъщност параметрите, в които министърът на енергетиката ще може да търси инвеститор, са по предложение на Министерския съвет.

Рамадан Аталай от ДПС остро разкритикува "дребнотемията" на БСП и ГЕРБ и обяви, че двата проекта са сходни. Освен това повечето то параметрите са уредени в закони и от изричното им записване няма смисъл.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови