Енергийното министерство предлага отделна платформа за търговия с ток за едрия бизнес

OFFNews 09 юли 2019 в 22:08 2144 0

Заради големия скок на цената на тока на борсата у нас енергийното министерство предлага големите предприятия, които използват много ток, да купуват електроенергия от отделна платформа на борсата.

Това обяви енергийният министър Теменужка Петкова. 

Тя е провела разговори с Европейската комисия по въпроса и освен това е поискала Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за енергийно и водно регулиране да проверят дали има манипулации на свободния пазар
на ток у нас.

Според нея ако бизнесът търгува на отделна платформа за електроенергия, ще бъде избегнато изкривяване на цените. 

Петкова обясни, че предприятията ще трябва да отговарят на определени критерии, за да могат да си купуват своята електрическа енергия от тази платформа, като посочи, че такъв пример има вече във Франция и Румъния.

Ако се реши да има отделна платформа за бизнеса, тя ще е временна - до пълната либерализация на пазара, подчерта Петкова. 

Според нея високите борсови цени на тока идват от това, че пазарът ни не е свързан с регионалните. В този случай ако се постигнат по-ниски цени, това би се отразило и на цените у нас.

Шефът на "Националната електрическа компания" Петър Илиев пък коментира, че според него проблемът идва от въведената такса от 5 процента върху изтъргуваното количество, която остава изцяло за сметка на бизнеса. По думите му проблем има и с износа на електроенергия, който е над търсените от борсата количества.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови