Енерго Про ли ще купи бизнеса на ЧЕЗ у нас

Светослав Метанов 08 декември 2017 в 14:09 13266 2

Чешката компания "Енерго Про", която е доставчик на ток в Североизточна България, е най-вероятният бъдещ собственик на електроразпределителния бизнес на най-голямото енерго у нас - ЧЕЗ, което обслужва Западна и Централна България. Това твърдят източници на OFFNews.

На 30 ноември 2017 г. Енерго Про а.с. приключи корпоративна облигационна емисия на стойност 370 милиона евро гарантирани необезпечени еврооблигации с падеж 7 декември 2022 г., 4% фиксиран купон и с емисионна доходност от 4%, търгувани на Ирландската фондова борса.

Сумата на еврооблигациите съвпада с очакваната цена за продажба на електроразпределителния бизнес на ЧЕЗ, за който Енерго Про е една от допуснатите компании до финалния етап на наддаването. 

Днес от Москва дойде друга любопитна новина, свързана с предстоящата сделка.

Бившата банка на СИВ, която в момента носи името Международната инвестиционна банка, обяви че е действала като институционален инвеститор заедно с Черноморската банка за търговия и развитие като при първичното предлагане на ценните книжа на "Енерго Про", развиваща дейност в Чехия и България.  

От базираната в руската столица банка посочват, че постъпленията от емисията ще бъдат насочени към подобряване на енергийната инфраструктура в държави-членки на банката. В МИБ България е вторият по големина съсобственик след Русия, а Чехия също е акционер от времената преди рухването на Желязната завеса.

"Инвестициите на банката ни като интегратор на икономическото сътрудничество между държавите-членки имат за цел да развиват и подобряват енергийния сектор в Чешката република и България, като същевременно повишат жизнения стандарт и благосъстоянието на населението на тези страни", заяви Йозеф Колар, заместник-председател на Управителния съвет на МИБ.

Преди малко повече от месец ЧЕЗ продаде един от най-сериозните си активи у нас - ТЕЦ "Варна". За негов купувач бе избрана варненската компания "Сигда" ООД като цената на сделката не бе обявена.

Това дружество е собственост на бившия министър на транспорта, съобщенията и информационните технологии в правителството на Пламен Орешарски Данаил Папазов. В компанията той е съдружник с дъщеря си Ивелина Папазова, а синът му Станислав Папазов е съуправител.

На миналогодишните президентски избори Папазов бе кандидат за вицепрезидент в тандем именно с Орешарски, а двойката им получи подкрепата на ДПС.

ТЕЦ Варна, който е с мощност от 1260 мегавата, не работи от 2015 г. заради неизпълнени екоизисквания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови