Ето го доклада на антимафиота Писов, който взе главите на Велко и Владко

Светослав Метанов 09 ноември 2018 в 12:55 19424 4

Бившият антимафиот номер 1 в Благоевград Мирослав Писов, който бе един от съдените за убийството на Ангел Димитров-Чората, е подписал скандалния доклад, който извади наяве тежките конфликти в ръководството на БДЖ. Заради тях транспортният министър Росен Желязков поиска оставката на членовете на борда на жп компанията.

В сряда късно вечерта молби за предсрочно прекратяване на договорите си за управление депозираха изпълнителният директор на БДЖ Владимир Владимиров, шефът на на Съвета на директорите Велик Занчев и финансовият директор Филип Алексиев.

Вчера министър Желязков заяви, че въпросният доклад, който разбуни духовете в жп превозвача, не е внесен при него. За да няма съмнения около съществуването на мистичния документ, днес OFFNews реши да го публикува. 

Авторството на доклада определено е изненадващо. От подписа се оказва, че Мирослав Писов, който първо бе осъден на 18 години затвор, а после оправдан на последна инстанция за убийството на Чората, е бил трудоустроен в БДЖ след огромния медиен скандал. В момента той се води ръководител на отдел "Вътрешна сигурност и безопасност" в жп компанията.  

Докладът за "проверка при възлагането на задачи и отчитане на изпълнението им" е изготвен в изпълнение на заповед 164/04.10.2018 г. на изпълнителния директор Владимир Владимиров. Документът носи подписите на Писов и Тодор Тодоров, който е подписан в качеството му на "изпълнител по договор №70/16.04.2018 г." Въпросният доклад е входиран в деловодството на БДЖ на 19 октомври т.г.

Написаното е изготвено типично по "ченгеджийски". Има изредени редица нарушения, но фактологическата обосновка е доста семпла. Абсурдът е, че голяма част от скандалните твърдения са цитирани публикации на OFFNews, които бяха отричани от ръководството на жп компанията, тогава когато му беше удобно да си затваря очите.

Най-големите камъни в документа са хвърлени в градинката на управителя на "БДЖ-Пътнически превози" ЕООД Пламен Пешаров.

В доклада е посочено, че той "негласно е овластил" с несвойствени дейности главното действащо лице в сериала със скрита камера, на който OFFNews даде гласност. Става дума за три записа, в които говори Евгени Димитров, инспектор ВСУК в пътническото поделение на холдинга. 

В едното от видеата служителят обяснява как железопътният транспорт у нас умишлено се съсипва и че докато ДПС подкрепя управлението на ГЕРБ, нови влакове за БДЖ няма да има, тъй като движението се финансира с пари на автобусните превозвачи. 

В друг запис Димитров обяснява и надълго и широко как жалбите на недоволните клиенти на националния жп превозвач се пренасочват директно към "кръглата папка".

"165 жалби имаме за последното тримесечие на 2017 г. 165 жалби! И никой не ги разглежда тези жалби. Питаме какво се случва по тия жалби: О, ама те пишат само глупости. Пишат глупости, ама като им омръзне да пишат, отиват на автогарата. И така става", казва въпросният инспектор. 

В третия запис същият човек обяснява как жп депо София на практика е разграден двор, от който масово се краде и че изпълнителният директор на БДЖ Владимир Владимиров трепери от страх да не му бъде повдигнато обвинение за безстопанственост.

В доклада е посочено, че близкият до Пешаров словоохотливко уронвал доброто име на групата дружества от Холдинг БДЖ. посочен е и друг аналогичен пример - шефът на "БДЖ-Пътнически превози" възлагал несвойствени задачи и на друг свой човек от същия отдел - Владимир Великов. Паралелно с това са иззети правомощията на служителите, които по правило трябва да отговарят за безопасността. Така се стигнало до спиране на влакове, нарушаване на разписанието и големи закъснения.

В доклада на Писов е отделено внимание и на друг случай, който стана обществено известен благодарение на OFFNews. Става дума за публикацията ни "Нова трагедия се размина по чудо: Локомотив на БДЖ започна да се разпада при скорост 130 км/ч". Документът потвърждава, че изпадането на редуктора и зъбното колело на редуктора на двигателя на локомотива е можело да доведе до трагични последици за пътуващите. Твърди се, че по този инцидент все още има неприключила проверка, но първоначалните обяснения на столичното жп депо звучат повече от абсурдно, а именно, че "при ремонта на локомотива не можело да се провери отдолу ходовата част, тъй като нямали необходимата контролна техника".

В доклада се споменава и че заради липса на резервни части минимум 18 локомотива ще бъдат спрени от движение. Посочено е, че се правят компромиси с мерките за безопасност, тъй като в противен случай БДЖ трябва да спре да вози пътници. Прегледът на локомотивите не се правел качествено. Не се изпълнявали и констатираните нарушения, предписания, ревизионни листове и докладите на отдел "Безопасност". 

Ето го и документът, към който има и 7 приложения. OFFNews не разполага с тях. Възможно е те да съдържат друга важна информация по повдигнатите теми:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6010

4

Nqkojsi1

11.11 2018 в 12:54

Двамата ако останат на работа, ще Ви сцепят от проверки, другите проверяващи се разхождат и не разбират от жп. По всичко личи, че действително ако е имало проверки в локомотивно депо от други служители са били за отчитане на дейност.
Някой ако е крал, не зависимо дали е служител той си се съди. При назначаване се иска разрешение от централно и ДАНС за назначаването му, като отделите водели регистър на хванати с нафта служители. Тук има -ЕЖК- една жена каза.
Стрелките в гара София са на НКЖИ, съвсем друга фирма, същото е със светофарите включват се от служители на НКЖИ които нямат вземане даване с вътрешните сигурност на БДЖ. Информацията минавала през много служители на БДЖ и след това към НКЖИ,,
има процедура. Някой ако не си е свършил работата по веригата говори, че системата не работи и има клеветене. Нач. влака приел състава дали е съобщил на колегата ви ревизор за някаква повреда по вагоните, преди да ги видят контролните органи.
Ако беше станала някаква беля, по друг начин щяха да изглеждат нещата.
Като е имало повреди нормалното е да се поправи вагона или смени. От тук излизат изправни вагони има последващи повреди. Нали се иска безопасност и който види повреда пътник или служител трябва да се реагира. Всеки ден закъсняват влакове или не се движат, а гледате случай от април, нали има всяка сутрин има нередности там пише защо е закъснял влака не е лошо да се види истината. Къде са М.Янев и Конов да оправят проблемите, иначе били гръмогласни.
Явно Вие искате всичко по старо му, да хленчите, набеждавате и клеветите.
Радвай се че са ти продавали сирене а не да те проверяват нон стоп.
Защо нямате кът за некролози а ги лепите по табла, дървета, стени- уж милеете за тях и за БДЖ, а го ползвате като предлог срещу други.
Чува се за машинисти на парната машина с заплата 2000-2500лв., зависи колко часа си пишели. Освен основните заплати за длъжност, надбавките за всеки час били големи, защото малко хора имали правоспособност и началниците си затваряли очите, останалите работници стоят на 700-800лв. основни заплати. Това явно не е стигнало до Пешаров.

6000

3

ma6inist

11.11 2018 в 07:54

Търсите нередности ами почнете от централно. Като свински черва сте... и си прехвърляте отговорността. Седите там и само интриги плетете, а ние караме скапаните локомотиви. Къде са крушките с свещи ли да си светим дадохте парите крушки няма. Пътнически трябвало да стане като товарни –изказ на Пешаров. То вече натам отива возим пътниците като въглища , мръсно, на студено, кво ви пука. Докато путки управляват БДЖ, така ще е....Доклада е предупреждение, този човек знае повече.

6000

2

ma6inist

11.11 2018 в 07:53

Е въвел е ред... Назначил е в отдел превенция протежето си Великов – бивш локомотивен машинист в София, хванат с 240 л нафта източена от локомотив и напуснал по собствено желание за да не го съдят! Крадеца вика дръжте крадеца. Този не е ли оня дето разпореди да се прави маневра с пътници в нарушение на правилата за безопасност на ЦГ София.Другия пък полковник Димитров, който ни се представяше като негов съветник, после уж незнаел,че го снимат с скрита камера, а по чий съвет говори? . Същия въртеше бизнес с сирене, яйца, маслини и други продукти в депата и на гарата в работно време, с чия благословия? Съветник бил, по чии съвет изкара таблото с некролози на починалите ни другари пред депото, какво му пречеше да е на входа на администрацията където минаваме и можем да говидим, а. Защо се рапореди да махнат навеса, след глоба, го възстановиха – пълно безумиеТия двамата сваляха приятелката на колега машинист и като не им пусна и поискаха обяснения и я наказаха. Голям цирк сте в централно

6010

1

Nqkojsi1

09.11 2018 в 18:45

В Централно управление на БДЖ Пътнически превози работят:
- съученик на Владимиров- шеф на Вътрешна сигурност
- съученичка на Владимиров- Обществените поръчки
- съпруга на съученичката, (която е в Обществените поръчки) - Вътрешна сигурност
- жената (млада пенсионерка от армията) на Главния ревизор по Безопасността в ДП НКЖИ

Доклада изглежда смешен и целенасочен срещу Пешаров.
Пешаров не е харесван понеже:
- премахнал персоналните (индивидуалните заплати) в администрацията на Пътнически превози.
- опитва да въведе ред и контрол върху всички отдели и служители, който бил силно занижен към момента на застъпването му като Управител. Явно на хората на Владимиров им е харесвало старото статукво.
Защо изготвилите доклада не са реагирали до сега и да проверят причините за нередностите, вместо това клеветят свои колеги вършещи си съвестно работата виждащи проблемите, интересно за размисъл, че са прикривали…
Имало и някакъв гл. инспектор Василев от отдел Посегателства, командващ парада.
Къде са били отдел Безопасност, отдел Превенция и вътрешна сигурност и Вътрешен контрол.