Еврохолд получи статут на ексклузивен купувач на бизнеса на ЧЕЗ у нас

Холдингът ще финансира сделката със собствени средства и с подкрепата на водещи западноевропейски банки

OFFNews
17 април 2019 в 14:35 | 4328 |2

Еврохолд България АД получи днес ексклузивност за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България, съобщават от компанията.

Дружеството участва самостоятелно в процедурата.

Публично търгуваният холдинг ще финансира сделката със собствени средства и с подкрепата на водещи западноевропейски банки, заявяват още от Еврохолд.

Намерението за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България е част от дългосрочната стратегия на Еврохолд за навлизане в нови регулирани бизнес сегменти, предлагащи големи възможности за растеж.

В съответствие със своята корпоративна политика, дружеството няма да коментира слухове или спекулации на пазара, особено, когато това засяга трети страни. Еврохолд е публична компания, чийто акции се търгуват на Българската и Варшавската фондова борса и като такава, тя спазва стриктно законовите разпоредби и правилата за разкриване и разпространение на корпоративна информация. В случай на чувствителна информация, свързана със сделката за активите на ЧЕЗ Груп в България, която засяга акционерите и останалите заинтересовани от холдинга лица, компанията ще информира последните своевременно, заявяват още от дружеството.

Еврохолд България АД е най-големият публичен холдинг в България и водеща независима бизнес група с дейност в Централна и Югоизточна Европа (ЮИЕ). Компанията развива дейност в 11 европейски страни в областта на застраховането, лизинга, продажбите на автомобили, инвестициите и управлението на активи. Акциите й се търгуват на фондовите борси в София и Варшава. Групата обслужва повече от 2.5 млн. клиенти и има над 3000 служители. През 2018 г. консолидираните приходи на Еврохолд достигат 1.3 млрд. лв., оперативната й печалба - 52.3 млн. лв., а активите на компанията - 1.4 млрд. лв.

През последните 20 години холдингът е реализирал 16 успешни придобивания на компании от различни сектори в Централна и Източна Европа в сделки с водещи в своите сектори корпорации в Европа. Еврохолд е собственик на Евроинс Иншурънс Груп АД (ЕИГ), една от най-големите независими застрахователни групи в ЮИЕ. ЕИГ оперира в 11 европейски страни, като притежава дъщерни застрахователни дружества в България, Румъния, Северна Македония, Украйна, Грузия, Беларус и Чехия. ЕИГ развива дейност още в Гърция и Русия, като извършва и нишови операции в Испания и Италия.

Препоръчани материали
Georgi Gracata

Рейтинг : 910

20.04 2019 в 10:15 2
+ 0
- 0
Нишови операции(Парфюмерия и козметика) обикновено се извършва с куфари,а застрахователния бизнес е в сектора на мутрите.Каква е връзката с енергетиката?
рамбо

Рейтинг : 10059

17.04 2019 в 17:03 1
+ 1
- 0
Време е да осветлите собственика на тоя "еврохолд" , да видим и там коя "гинка" ще изскочи.