Европейските телекоми предупреждават: ЕС може да изостане заради нови регулации

OFFNews 24 април 2018 в 13:29 6375 1

Шефовете на водещите европейски телекоми се обявиха категорично против обсъжданите от евроинституциите промени в Кодекса за електронни съобщения.

Правилата в телеком сектора се променят веднъж на 10 години и поправките на практика очертават бъдещето на отрасъла за дълъг период от време. Точно в момента текат обсъжданията на новите текстове в кодекса.

Водещите телекомуникационни оператори обаче този път са категорични, че има реална опасност еврочиновниците да попречат на развитието на високотехнологичния бизнес и да забавят инвестициите в осигуряването на нови и по-модерни услуги за гражданите на Евросъюза.

„Европейската комисия говори много за иновации, но на практика не ги стимулира; за разлика от политиците в САЩ, Южна Корея, Япония и Китай. И последиците са видими – иновационните технологии, създадени в Европа в последните 10 години, се броят на пръстите на едната ръка. Сега е моментът тази негативна тенденция да се промени, тъй като европейските институции са в процес на приключване на проекта на телекомуникационно законодателство на следващото десетилетие. Подкрепям усилията на българския еврокомисар г-жа Мария Габриел в тази посока и се надявам както тя, така и българското председателство да спомогнат активно това да се случи“, коментира Атанас Добрев – главен изпълнителен директор на VIVACOM.

С официална позиция по проектопромените излезе Асоциацията на европейските телеком оператори (EТНО), която обединява най-големите и иновативни оператори на континента.

"Като главни изпълнителни директори и президенти на водещите европейски телекомуникационни компании ние сме изявени застъпници на амбициите, очертани в Стратегията за единен цифров пазар за Европа (Digital Single Market (DSM) Strategy). Европа се нуждае от среда, която подкрепя иновациите, носи ползи за потребителите и спомага растежа на инвестиции в условията на конкурентна глобална икономика. Днес ние сме дълбоко загрижени относно статута на политическите преговори между европейските институции относно Кодекса за електронните съобщения", се казва в позицията на EТНО.

Според организацията в момента дебатът по промените се е отдалечил драстично от първоначалните политически и регулаторни планове кодексът да бъде насочен към „стимулиране на инвестициите във високоскоростни широколентови мрежи и постигане на последователен подход на единния пазар по отношение на политиката в областта на радиочестотния спектър и неговото управление“.

Телекомите са категорични, че само така биха били постигнати по-високи нива на разгръщане на високоскоростни мрежи и 5G в полза на европейските граждани и бизнес.

"Телекомуникационните компании, подписали този документ, сме увеличили инвестициите си до 29,2 млрд. евро годишно в ЕС-28 и сме лидерите на континента в развитието на мрежите и иновациите в услугите. Ако обаче Европа иска да отговори на глобалната конкуренция и да създаде планираното общество на гигабитов интернет (Gigabit Society), политическите и регулаторни условия трябва да осигурят на пазарите амбициозни правила за подкрепа на инвестициите и по-голяма предвидимост, въздържайки се от регулаторна намеса", се казва в становището на водещите оператори.

Според ЕТНО днес, за съжаление, няма сигнали, че Кодексът ще постигне първоначалната си цел и ще подкрепи необходимите инвестиции.

"Напротив, налице е слаб напредък по отношение на съществено важни мерки за улесняване въвеждането на 5G, свързани с по-разумно управление на спектъра и по-продължително времетраене на разрешенията. Кодексът също така не успява да подкрепи успешните модели за инвестиции в оптични мрежи, чрез стимулиране на съвместните инвестиции и търговските споразумения, свързани с тях. Кодексът не предоставя достатъчно пространство за иновации и последователни стандарти за защита на потребителите при сходни услуги. В допълнение, анализаторите и инвеститорите са обезпокоени от възможностите за регулаторна намеса по отношение на т.нар. „олигополи“ и цените, при положение, че първоначалното предложение на Европейската комисия се характеризираше с повече регулаторна сигурност и по-добри инвестиционни условия", се казва още в позицията на ЕТНО.

Водещите телекоми призовават европейските институции спешно да насочат вниманието си към недостатъците на проектопроменитете и да върнат първоначалните идеи. Според тях Кодексът трябва да поведе европейските граждани и бизнеса към цифровото бъдеще, като даде възможност на Европейския съюз да бъде начело на мощната трансформация, която ще преживеем през следващите 10 години.

"Считаме, че европейските законодатели не трябва да приемат текст, който не отговаря на първоначалните цели. По тази причина не следва да се дава никакво съгласие за каквито и да било законодателни мерки, забавящи цифровите инвестиции", заявават от асоциацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови