Fibank се присъедини към инициативата за бързи и прозрачни международни разплащания SWIFT gpi

Банката е първата в България, предлагаща на своите клиенти иновативната услуга

OFFNews 07 октомври 2019 в 12:11 2622 0

В съвременния забързан дигитален свят потребителите изискват все по-бързи и сигурни услуги, които се развиват с напредъка на технологиите. Като лидер в иновациите и ориентирана към нуждите на клиентите, Fibank (Първа инвестиционна банка) се присъедини към SWIFT gpi – глобално решение, предоставящо бързи и прозрачни международни преводи.

От септември 2019 г. банката извършва международни разплащания през новата платформа на SWIFT, с което подобрява значително скоростта и проследимостта на трансграничните трансфери. По този начин Fibank е сред водещите банки в света, включили се в SWIFT gpi и единствената сред кредитните институции в страната.

Според данни на SWIFT 36% от извършваните през gpi преводи се заверяват по сметка на крайния бенефициент до 5 минути от инициирането им, 53% в рамките на 1 час, а 96% в рамките на същия ден. Освен бързината, друго основно предимство на новата платформа е възможността за проследимост в реално време, посредством включения в платежното SWIFT-съобщение tracking identifier. Към днешна дата 660 банки участват в SWIFT gpi и изпълняват ежедневно валутни разплащания за над USD 300 млрд.

От години Fibank предлага бързи и висококачествени услуги в областта на международните плащания чрез своята широка кореспондентска мрежа, в сътрудничество с водещите световни банки. Първа инвестиционна банка е първият и все още единствен в България директен участник в EBA Clearing /най-голямата клирингова къща в Европа/ и поддържа кореспондентски сметки освен в основните валути (евро, щатски долар, швейцарски франк и британска лира), така и в различни други водещи валути (като китайски юан, японска йена, канадски долар, руска рубла, норвежка крона и др). Стремейки се да отговори на нуждите на все по-глобалния бизнес, Fibank предоставя възможност на своите клиенти да извършват международни преводи и в повече от 110 екзотични валути.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови