Финансовите министри на ЕС решават за присъединяването на България и Хърватия към ERM II

OFFNews 10 юли 2020 в 09:27 2954 0

Присъединяването на България и Хърватия към ERM II ще е част от дневния ред на днешното видеозаседанието на министрите на финансите от Европейския съюз. Форматът ЕКОФИН се събира ден, след като Еврогрупата проведе собствено заседание.

Вчера агенция Ройтерс се позова на четири източника, близки до преговорите, според които двете държави получават официално зелена светлина за присъединяването към т.нар. "чакалня за еврозоната".

По-късно ръководителят на Еврогрупата Мариу Сентену потвърди, че и двете държави имат голям прогрес, но отказа да съобщи дали има окончателно решение по въпроса. „България и Хърватия работят за изпълнение на ангажиментите си за присъединяване към ERM2 и банковия съюз. Мога да кажа, че и двете отбелязаха значителен напредък и че на този етап свършената работа е значителна. Днес не е време да се правят съобщения, но прогресът е сигурен“, каза Сентену.

Конвергентните доклади на Европейската комисия и Европейската централна банка са част от предварителния дневен ред на финансовите министри. За да се получи одобрение за присъединяване към ERM II, трябва да са съгласни всички държави от еврозоната и Дания - единствената страна, която е член на валутния механизъм, но не използва единната европейска валута.

България тръгна по пътя към въвеждането й официално през 2018 година, а Хърватия - година по-късно. Пред двете страни е поставено условието и за влизане в тясно сътрудничество с банковия съюз. Именно там идва и намесата на Европейската централна банка.

И не само - престоят в т.нар. "чакалня" изисква местната валута да не прави огромни отклонения в курса си спрямо еврото, като възможните колебания се определят от ЕЦБ.

За България това е формално, тъй като левът е фиксиран към еврото чрез валутния борд, а и по-рано през годината парламентът реши, че този курс няма да бъде променян до влизането ни еврозоната, когато официалното платежно средство в България ще бъде еврото. Най-ранният възможен срок за това е 2023 година

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови