Фирма на Васил Божков купи Телефонната палата

OFFNews | 19 май 2017 в 13:33 | 9149 |4

Фирма на бизнесмена Васил Божков е новият собственик на Телефонната палата в София, потвърдиха от групата "Нове холдинг" в официално съобщение.

За сделката съобщи преди два дни "Студия Трансмедия" и дори пубикува копие от нотариалния акт. От него се вижда, че сделката е вписана на 27 април и с нея е приключен организираният от БТК спешен търг за продажбата на Телефонната палата. Цената, на която е изпълнена сделката, е 17.3 млн. евро.

„НГ Пропърти“ е дружество от плеядата компании около хазартния бос Васил Божков. Самият Божков е член на борда на директорите. 

„НГ Пропърти“ е еднолична собственост на компанията „Ню геймс“. Това е дружеството, което е оператор на многобройните лотарийни игри под марката „Национална лотария“. „Ню геймс“ е лидер на пазара на моментните лотарийни игри в България, който се оценява на над 300 милиона лева на година.

"Придобиването на сградата, която е неделима част от паметниците на културата в столицата е продължение на дългогодишните интереси и инвестиции на г-н Васил Божков в посока запазването и популяризирането на културно-историческото наследство на България", се казва в официалната позиция на "Нове холдинг".

От дружеството посочват, че Телефонната палата ще бъде дом на уникални експонати и колекции в областта на изкуството и световното културно-историческо наследство.

В момента екип от експерти от знакови световни музеи и архитектурни студиа подготвяли проекти за интериорното оформяне на сградата.

"Вярваме, че жителите и гостите на София ще бъдат обогатени от създаването на музей, отговарящ на световните стандарти и следващ най-добрите практики в сферата. Плановете за музея ще бъдат представени на широката общественост в рамките на 2017 година", посочват още от компанията.

samael

Рейтинг : 20685

19.05 2017 в 23:58 4
+ 1
- 0
Черепа, бизнесмен... чувате ли се?!? Тоя е един от първите и малко останали живи мутри получили наготово парче от баницата - България.
Denis Rizanov

Рейтинг : 31281

19.05 2017 в 23:06 3
+ 0
- 0
Малко съмнително обаче, досега български бизнеснен не е направил нищо подобно със собствени пари.

Професоре, не се съмнявай. И аз приветствам една такава идея, дано да се осъществи. Божков има потензциала, желанието и средствата да организира подобно нещо.
Колкото до това, че няма такива безнесмени в България, не съм съвсем съгласен. Например подобна инициатива имат братя Бобокови от русенското село Пиргово в гр.Русе. Друг такъв мецанат заложил за развитието на музейното дело е споминалият се наскоро Цоцорков.
Разбира се мащабите са други, но инициатива има.
Професор Балкански

Рейтинг : 88708

19.05 2017 в 19:29 2
+ 0
- 0
Дано наистина стане музей. София отдавна има нужда от някаква българска версия на Британския музей. Местоположението е уникално, сградата е подходяща.

На Божков трябва да му сложат паметник отпред, ако наистина го направи. Малко съмнително обаче, досега български бизнеснен не е направил нищо подобно със собствени пари.
Умен

Рейтинг : 15854

19.05 2017 в 13:57 1
+ 0
- 0
Налагат медийно и по разпространение "националната лотария" все едно е държавна. В пощата чакаме да си получим пратки за да могат да си търкат талончетата. В изипей същата работа бабки купуват детелинки. Добре, че в лафка не ходя.

„НГ Пропърти“ е еднолична собственост на компанията „Ню геймс“. Това е дружеството, което е оператор на многобройните лотарийни игри под марката „Национална лотария“.