Франция върна насила у нас 73 сезонни работници

Георги Ангелов 07 май 2020 в 18:28 3532 2

Снимка Сергей Антонов

Летище София

Групата от 73-ма сезонни работници, която не беше допусната във Франция за бране на ягоди, се прибра на летище София в ранния следобед. Там ги очакваше линейка. Разходите по връщането им в България са поети от авиокомпанията превозвач, съобщиха по-рано от Министерството на външните работи. Въпреки уверението на българските власти, че никой не може да бъде върнат насила у нас, сезонните работници и посредникът им, казват, че са били качени на самолета за България против волята им.


Работниците са били задържани при кацането си във френската столица Париж. Според приетите ограничителни мерки във Франция местните власти разрешават влизане на граждани на Европейския съюз, които имат постоянно местожителство в страната, което изключва сезонните работници. Групата е пристигнала на летище "Шарл де Гол" в Париж на 5 май. Те са били наети у нас чрез посредническа фирма. Българските граждани имат сключени договори и адрес, на който ще бъдат настанени, но не отговарят на условието постоянно да живеят във Франция, за да бъдат допуснати.


Фирмата-посредник, която ги е наела, е внесла жалба в Административния съд в Париж. Делото все още не е разгледано, обяви пред БНР консулът ни във френската столица Милена Узунова.  "Делото няма как да се разглежда веднага в рамките на днешния ден. Беше направена проверка от страна на френските гранични власти, които установиха, че делото няма да бъде разгледано днес, но тъй като това е процедура по тяхното обратно връщане в страната, а не е процедура по изгонване, тази процедура позволява хората да бъдат качени на борда на самолета без да се изчака развитието на делото", обясни Узунова.


Сунай Мехмед, който е представител на една от посредническите фирми, обясни пред БНР, че няма основание българите да бъдат третирани по този начин от френските власти.

"Има образувано дело, след като ние се организирахме да защитим по някакъв начин нашите хора, които нямат никакво основание да са третирани по начина, по който са третирани 72 часа вече. Накарали са ги да подпишат едни договори-декларации, като са им казали, че това уж е било за квартира. Това е на френски. Никакъв преводач не са получили, никаква друга асистенция, било то от адвокат, юрист или каквото и да било. Те са подписали едни документи за прибиране в България, но хората не искат да се прибират в България", заяви Мехмед.
Пред БНР една от потърпевшите - Руска Пазвантова каза, че всички са качени на самолета без тяхно съгласиеР.
"Казаха, че няма начин да не ни качат, трябва да се качим, а в момента делото ни тече и затова самолетът закъснява. Нервите са ни съсипани, не само аз, а на всички хора. Днес ни излъгаха отново, "превеждат" без преводач. Лъжат, лъжат, лъжат. Днеска не сме подписали нито един документ, но те ни качиха на този полет. Защо не ни оставят още четири дни тука - под карантина да бъдем. Можем да влезем тук на 11-ти, тогава пада забраната", коментира тя.


За това че хората са качвани насилствено в самолета свидетелства и посредника Сунай Мехмед. "В момента се качват на самолета. Полицаите са хванали за ръка хората и ги прекарват да се чекират, насила", разказа Мехмед. И в момента кацат сезонни работници от България, твърди Сунай Мехмед. По думите му на 3 май са пристигнали 15 души, които още на следващия ден са започнали работа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

07.05 2020 в 22:44

Да. А от друга страна те са "европейски граждани", с произтичащите от това права. Или франция мрази потурчените български цигани, или българските турци?
Къде гледа БХК!?

10212

1

Човека

07.05 2020 в 19:19

Как ги е върнала "насила" като има изрична забрана да не се допускат неживеещи във Франция. По скоро им е помогнала да се приберат. А истинския виновник, който трябва да бъде съден, е българската фирма която ги е излъгала. Не можем да проумеем, че някъде по света не действат на принципа "ако мине номера" като у нас.