Френска компания отрече твърдения на Булмаркет за трагедията в Хитрино

OFFNews 26 март 2018 в 13:41 8358 1

Френската компания Ermewa, която е собственик на цистерната, която се взриви след дерайлиране на 10 декември 2016 година на гара Хитрино, убивайки 7 души, отрече твърденията превозвача "Булмаркет", че возилото не е отговаряло на Конвенцията за международни железопътни превози и на Правилника за международни превози на опасни товари.

От дружеството уточняват, че въпросната цистерната, собственост на Ermewa, е отдадена под наем на румънската компания Autogas, която от своя страна я е отдала с цел превозване на пропилен на българската компания „Булмаркет“.

"Още от самото начало на разследването сътрудничим изцяло на българските власти. Компанията е предоставила на разследващите органи всички изискуеми документи по случая и съдейства изцяло за установяване на точните причини за настъпване на трагичния инцидент", заявяват от френската компания в писмо до медиите у нас.

Според Ermewa въпреки че в момента се води наказателно дело по случая, в медийното пространство са се появили неоснователни твърдения, насочени срещу компанията и отправени от една от заинтересованите страни в съдебния процес.

"Твърденията, които „Булмаркет“ представи пред българските медии относно цистерна № 10 от влаковата композиция, не съответстват с истината и са в противоречие с фактите, изнесени от разследващите органи", заявява френският собственик на цистерната.

От Ermewa правят следните уточнения:

Експертизата на българските разследващи органи е установила по категоричен начин, че причината за инцидента е скоростта (почти два пъти повече от допустимата).

Вагон №10 кореспондира напълно с изискванията, посочени в Правилника за международен железопътен превоз на опасни товари (RID). Цистерната разполага с всички документи, необходими за законосъобразно извършване на дейност в България.

Цистерната е произведена през 1971 г., като по Правилника за международен железопътен превоз на опасни товари има разрешително за експлоатация до 2025 г. Според действащите разпоредби цистерната подлежи на пълен преглед на всеки четири години, като последният такъв преглед е установил категорично, че тя е напълно обезопасена и изправна, а плътността на стените и дъното е над минималните изисквания. Всички последващи твърдения, които противоречат на тези факти, са неоснователни.

Всички документи, доказващи горепосочените твърдения, са предоставени надлежно на българските власти. Разследващите органи в България са установили по безспорен начин, че цистерната отговаря на всички действащи изисквания за транспортиране на пропилен, включително и изискванията спрямо минималната плътност на стените и дъното на цистерната.

Ermewa отдава на лизинг транспортни средства за бизнес клиенти от редица сектори, като разполага с над 45 000 транспортни средства. Компанията отдава под наем продуктите си на спедитори, железопътни предприятия и индустриални клиенти от всякакви сфери. Основана е през 1956 г. и днес оперира в над 20 европейски държави. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

26.03 2018 в 21:23

Опа! След толкова пъти "над минималните изисквания", и за 50 годишна цистерна, ...
На мястото на адвокатите няма да искам друго, освен експертизата от материалознанието. Понеже цистерната СЕ Е СПУКАЛА, нали така?