ГЕРБ се отказаха от акциза върху наливната бира. Увеличението за бездимните цигари остава

OFFNews 23 юли 2018 в 15:28 3637 2

ГЕРБ се отказаха от идеята си за поставяне на бандероли върху бутилките бира над 5 литра, която беше приета на първо четене миналата седмица. Акцизът върху бездимните цигари ще бъде 40% от този на обикновените, както бяха обещали управляващите.

Това се разбира от предложенията, направени между първо и второ четене на промените в закона за акцизите, направени от председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси и депутат от ГЕРБ Медна Стоянова, която е и вносител на първоначалния проект. Самата комисия ще разгледа утре на второ четене новите предложения на Стоянова, както и самия законопроект. След това окончателните текстовете трябва да бъдат приети на второ четене и от депутатите в пленарната зала.

Преди окончателното приемане на проекта Стоянова предлага редица промени в законопроекта. Едно от предложенията й е собствената й идея за въвеждане на бандерол за кеговете бира да отпадне преди текстовете да бъдат окончателно приети.

В момента вносителите на бездимните цигари плащат акцизна ставка за внесен килограм тютюн в размер на 152 лв, а с измененията, които Стоянова предлага между първо и второ четене тази сума ще се увеличи на 233 лв. Това означава, че ставката за „нагреваемите тютюневи изделия“, по-известни като бездимни цигари ще бъде 40% от тази на обикновените. Акцизът за кутия нагреваеми цигари е 0,93 лв., а с увеличение с 40% ще стане 1,43 лв. 

Първоначалният законопроект предвиждаше „нагреваемите тютюневи изделия“, по-известни като бездимни цигари, да се облагат с акциз, равен на този на цигарите. Което означаваше по 3,54 лв. за кутия. След острата реакция срещу предложението и намесата на премиера Бойко Борисов, който дори поиска проектът да бъде изтеглен, но това не стана, мнозинството в парламента се споразумя ставката да не се увеличава толкова много. Въпреки това проектът беше приет на първо четене, а сега Стоянова внася обещаните поправки. 

Мотивът за увеличението е, че така ще влязат нови средства в бюджета. Това обаче беше остро разкитикувано от опозицията. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11866

2

кумчо вълчо

23.07 2018 в 17:25

еййй, ш-му-иба ма.ките на тия грербави олигофрени! не се спряхте бе тъпанари смотани!

14469

1

случайно прочетох

23.07 2018 в 16:52

Ще взаимствам термин от Тони Филипов Д-р.
Тръмпанари, не вдигайте акциза на бездимните цигари!