ГЕРБ се отметна от Гергов и без да му мисли остави Пловдив без Опера

По заръка на Борисов общинарите отхвърлиха собственото си решение за Пловдивския панаир и Георги Гергов

Антония Чорева 27 април 2017 в 13:42 6131 1

Днес Общинският съвет в Пловдив отхвърли решението си отпреди две седмици, с което тогава прехвърли 20% от акциите на Пловдивския панаир на общината, акт, с който имаше твърдения, че бизнесменът Георги Гергов ще получи пълната власт над Панаира.

Пловдивският общински съвет се занимава с този доклад за трети път. Преди осем месеца общинарите пак се занимаваха с акциите в Пловдивския панаир, но тогава по настояване на самия кмет Иван Тотев предложението не беше прието.

Преди седмици го приеха, но вчера след намеса на самия лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, който призова герберистите от Пловдив да отхвърлят решението си, днес това вече е факт. Същите герберисти, които на предишния общински съвет гласуваха „за“ това да се случи. Борисов се намеси с мотива, че не иска името му да се свързва с бизнесмена Георги Гергов и неговите общинари мигом го послушаха и отмениха собственото си решение.

А заръката на Борисов към своите пък дойде броени дни след скандала за срещата между Сотир Цацаров и Сашо Дончев, организирана от Георги Гергов.

Важно е да се отбележи, че ГЕРБ набързо забрави и за Операта, която щеше да строи на терена на Пловдивския панаир - това беше предтекстът на сделката, за да имат основание пловдивските общинари да прехвърлят акциите на Панаира. За големия и важен проект съобщи бившият министър на културата Вежди Рашидов дни, преди да бъде гласувано скандалното решение. 

Днес кметът Тотев от ГЕРБ, обясни, че това е правилното политическо решение, за да не се свързва партията с името на бизнесмена от БСП Георги Гергов. По време на гласуването на доклада Тотев даде пример с БМВ, произвело преди години автомобил, който се управлявал самичък, но през 2002 година се оказало, че никой не иска да се качи на такава кола.

„От този пример е ясно, че скоростта на приеманите решения невинаги отговаря на настроенията на обществеността. Такъв е и случаят с Панаира. Има нова ситуация и трябва да се откажат тези акции”, призова градоначалникът. „Кой знае, може да дойде ден, когато да ги приемем”, допълни той, цитиран от сайта "Марица".

На последната сесия на Пловдивския общински съвет БСП и ГЕРБ гласуваха Пловдив да приеме 20,63% от държавните акции в Пловдивския панаир.

Сделката предвижда Пловдив да приеме 20,63% от държавните акции в Панаира, а Варна да приеме още 29%. Община Варна пък ще размени този дял за "Дупката" в центъра на града, която е собственост на Георги Гергов.

Както OFFNews писа, сделката е изцяло в полза на Гергов, който ще вземе почти 80% от Панаира и вече ще може да увеличава капитала.

В София, но в парламента, също се обсъждаше тази тема - акциите на Пловдивския панаир и чия собственост е той. „Да припомня, че като заместник-министър на икономиката дадохте Пловдивския панаир на бизнесмена Георги Гергов“, каза в парламента зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, обръщайки се към лидера на БСП Корнелия Нинова.
„Не ощетихте ли българските граждани, подарихте го на един ваш съпартиец. Трябва да излезете и да кажете как и защо взехте политическото решение, в кабинета „Станишев“ и министър Овчаров. Не ощетихте ли българите за милиони левове“, каза още Цветанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови