General Motors съди "Фиат" за корупция и нелоялна конкуренция

OFFNews
21 ноември 2019 в 14:08 | 1515 |0

Gеnеrаl Моtоrѕ заведе дело срещу Fіаt Сhrуѕlеr по обвинение в корупция и нелоялна конкуренция, пише сп. "Тайм".

Покойният бивш глaвeн изпълнитeлeн директор на "Фиат" Серджо Маркионе е участвал в дългогодишна корупционна схема, по която вече са били разобличени ръководители и работници в автомобилната индустрия - твърдят от Gеnеrаl Моtоrѕ.

В жалбата се твърди, че Fіаt Сhrуѕlеr подкупвали Американския автомобилен съюз, с което са си осигурили възможността да сключват по-изгодни за компанията договори с работещите. От General Motors твърдят, че конкурента им им причинил щети за милиарди долари, а също - че незаконните плащания облагодетелствали Fіаt Сhrуѕlеr през 2009 г., когато и двете компании са в затруднено положение. 

"Fіаt Сhrуѕlеr плащаше милиони долари подкупи за получаване на отстъпки от Съюза", заяви генералният съветник на GM Крейг Глидън.

"Манипулирането на Fіаt Сhrуѕlеr на процеса на колективно договаряне доведе до несправедливи разходи за труд и оперативни предимства за него, причинявайки вреда на GM", допълни Глидър.

В изявление Fiat Chrysler определи делото като "безсмислено" и заяви, че ще се защити подобаващо. На свой ред те обвиниха GM, че се опитват да подкопае протичащите в момента активни преговори по приключване на две сделки, които италиано-американската компания иска да сключи. Компанията е в процес на ключово сливане с PSA Peugeot-Citroen.

Акциите на Fіаt Сhrуѕlеr паднаха с 3,7%, което е най-големият спад за последните три месеца. Тези на GM поевтиняха с 3%. 

Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !