Германия намалява временно ДДС от 19% на 16%

OFFNews 12 юни 2020 в 15:26 6062 1

Снимка ЕПА/БГНЕС, архив

Германското правителство е постигнало днес съгласие за временно намаляване на данък добавена стойност (ДДС) от 19% на 16% за всички стоки от 1 юли до 31 декември, съобщава високопоставен правителствен служител, цитиран от "Ройтерс". Договорено е също родителите да получат по 300 евро на дете.

Мерките са част от пакет с икономически стимули на обща стойност 130 милиарда евро. Реализирането им може да увеличи икономическото производство на Германия с 1,3% тази и следващата година. Финансовият министър Олаф Шолц обмисля заем до €50 милиарда за финансиране на пакета.

Правителството днес одобри и проектозакон за промяна на данъка върху моторните превозни средства. От началото на 2021 г. новите автомобили с по-високи емисии на въглероден двуокис (CO2) ще се облагат с по-високи данъци от тези с по-ниски емисии.

През април правителството намали прогнозата си до спад на германския брутен вътрешен продукт през 2020 г. с 6,3% спрямо януарска оценка за растеж с 1,1 на сто. Редица водещи немски институти обаче направиха доста по-песимистични прогнози.

Намаляване на ДДС бе мярка, която България също предприе и тя не бе приета еднозначно. Бе намален ДДС само за определени сектори (ресторантьорство, книги и др.) и то от 20 на 9%. Срокът също е различен - до края на 2021 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови