Големи вериги искат законодателни промени за почасово заплащане и сезонни договори

OFFNews 11 юни 2019 в 17:34 4167 0

Големи вериги магазини се обявиха за промени в трудовото законодателство.

Billa, dm, Kaufland, Lidl, Mr. Bricolage и T Market настояват за отпадане на ограниченията за полагане на извънреден труд, въвеждане на възможност за почасово наемане на служители, възможност за сключване на срочни трудови договори.  Сред затрудненията, с които се сблъскват в тази сфера, те посочиха още административните трудности при дуалното обучение и тежкия процес на въвеждане на нови професии в страната. 

Според Кодекса на труда извънредният труд е допустим само по изключение. По официални данни на Евростат едва 0,6% от хората у нас работят над 49 часа седмично, което е много по-ниско от средните за ЕС 5,5%. От веригите обаче коментират, че това е нереалистично и по-скоро показва, че просто извънреден труд се полага нерегламентирано, което пък ощетява бюджета. Те предлагат това ограничение да отпадне напълно или да се променят ограниченията, като те да не могат да надвишават 30 часа дневен или 20 часа нощен труд през 1 календарен месец; 6 часа дневен или 4 часа нощен труд през 1 календарна седмица или 3 часа дневен или 2 часа нощен труд през 2 последователни работни дни.

Големите вериги предлагат още да се направят промени, за да могат работодателите да наемат служители почасово, както това се случва в други страни от ЕС. Така хората могат легално да работят няколко работи, без да губят социални придобивки, защото сега те просто получават заплатите си "на ръка", което пък на свой ред ощетява и бюджета. 

Друго предложение е да стане възможно да се наемат служители на срочен трудов договор - по време на сезонни пикове, когато веригите се нуждаят от повече служители. Примери за такава необходимост са през летните месеци за магазини по морето, за времето на по-усилено пазаруване преди Коледа и Нова година. 

Шестте вериги, които са членове на Сдружението за модерна търговия, обявиха, че имат общо 16 700 служители, като само през миналата година са наели 1600 нови служители. Текучеството обаче е голямо и наред с откриването на нови обекти например има постоянна нужда от наемане на хора. В опит да се справят с тези проблеми веригите са започнали работа и с редица училища, за да се включат в подготовката на кадри. 

Оттам споделиха и част от ограниченията, с които се сблъскват, като множеството изисквания към работодателите, за да участват в дуално обучение, както и липса на регулация на заплатите и отпуските на учениците. 

Друга стъпка за привличането на повече служители е опита да се създаде нова професия - консултант козметични, парфюмерийни и биологични продукти и битова химия. Оказва се обаче, че тези опити продължават вече две години и до момента удрят на камък, като процедурата няколко пъти е връщана. 

Според експертите от веригите в трудовото законодателство има много текстове, които не отразяват настоящата ситуация и което налага да се направи цялостна промяна. Предложения за такива промени са изпратени писмено през Конфедерацията на работодателите в България до работната група, сформирана от социалното министерство, която разработва промени в трудовото законодателство. 

На въпрос дали се работи и заедно с Министерството на образованието и науката за разрешаването на пречките пред дуалното образование от Сдружението за модерна търговия обясниха, че са правили такива стъпки, но са малка организация, а системата е сложна и не са успели да постигнат напредък. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови